Съдът не е отменил решението на СОС, заяви Герджиков

Мисия София

04-08-2013, 16:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

По сега действащия закон е невъзможно общината да влезе в ролята на оператор на водния цикъл в София

Съдът не е отменил решението на Общинския съвет, а го е върнал за ново разглеждане с определени мотиви. Ние сме съгласни с тези мотиви.

Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, след като представители на БСП поискаха СОС да се съобрази с решението на Административния съд в София и да започне подготовка за референдум за отнемане на концесията на "Софийска вода". Административният съд на София отмени решение на съвета, с което СОС отказа насрочването на местен референдум в Столична община за прекратяване на концесията за водата.

Герджиков обясни, че по сега действащия закон е невъзможно общината да влезе в ролята на оператор на водния цикъл в София, законът го забранява.

"Изисква се двугодишно предаване на активите по концесията и през това време подготовка и провеждане на нова концесия в рамките на гласувания концесионен срок, а именно до 2025 година. До какво ще доведе това, очерта Елен Герджиков и попита: По-добри ли ще бъдат условията, които ще дадат кандидатите като имат по-малък срок или напротив, ще настояват за увеличаване цената на водата, за по-малко инвестиции?"

"В решението на съда не пише "правете референдум", в решението на съда пише "разгледайте предложението отново и си мотивирайте решението по-добре". Мотивацията е отговорност на вносителя. Защо искат да правят нова процедура, попита Герджиков, визирайки съветниците от БСП. Те знаят, че ако прекратим тази ще има нова процедура, ми направо да кажат кой ще е следващият концесионер".

Герджиков определи исканията на БСП като "абсолютно безотговорни", "абсолютно политиканстване на гърба на софиянци". Според него БСП искат да прехвърлят собствените си проблеми на главата на кмета Фандъкова.