11 училища затварят врати тази есен

От Синдиката на българските учители настояват те да бъдат обявени за защитени

През септември още 11 учебни заведения затварят врати, а други 34 скоро може да бъдат закрити. От Синдиката на българските учители настояват спешно те да бъдат обявени за защитени, предаде bTV.

Основното училище в бойчиновското село Громшин ще бъде закрито, защото не е осигурен дори минимумът от 10 деца за слети паралелки. Така до съседното Лехчево ще пътуват 35 ученици. Кметът на селото заяви, че там учениците ще бъдат в отделни паралелки, "с много повече ангажираност, в полуинтернатни групи".

Родителите, обаче, са разтревожени, въпреки, че децата ще пътуват едва няколко километра.

"Всичките чакат тук около половин-един час в зимния период. Минусови градуси и топли градуси - едно и също, всеки ден, това е. И тук няма нищо: училище няма, пари няма, нищо няма", сподели родител.

Още други десет училища затварят врати на есен. От 2008-ма година, когато са закрити над 300 училища, учебните заведения продължават да намаляват всяка година.

В несебърското село Кошарица постоянно живеят 1200 души. Децата, които ходят на училище в селото обаче са малко, а тази есен има едва седем първокласници, информира още bTV. Кера Желева - начален учител в ОУ "Ив. Рилски" обясни, че тенденцията е семейства, които имат възможности, имат автомобили, изпращат си децата в Несебър по единствената причина, че тук се сливат паралелките.

Модерно обзаведено, училището в най-богатата морска община е в застой и заради слухове, че ще бъде закрито. Проектът на кмета на селото за училищен парк с физкултурен салон. "Има неяснота с това училище каква ще му бъде съдбата. Това стопира и моята възможност да правя този проект", уточни кмета Павел Павлов.

От Синдиката на българските учители настояват до края на годината училището в Кошарица и още 33 други да бъдат обявени за защитени. В момента те не отговарят на условията и за да бъдат обявени за такива критериите трябва да се променят.

"Обикновено това са деца, чиито майчин език не е български и въпреки голямото ни желание те да бъдат обхванати, ако се закрият тези учебни заведения те преустановяват да ходят на училище", обясни ситуацията Янка Такева от учителския синдикат.