Да си направим сок в жегата

Животът

04-08-2013, 17:57

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В горещите летни дни организмът жадува за течности

В горещите летни дни е някак трудно да се мисли за ядене - организмът жадува за течности. А какво по-хубаво от чаша вкусен, пресен и освежаващ плодов сок?

Плодовете са рекордьори по съдържание на витамини, минерали, пектини, органични киселини, етерични масла и други полезни съединения. Те напълно преминават в прясно изцедените от тях сокове. Усвояват се лесно от организма и са незаменими за хората от всички възрасти. Соковете притежават и мощно антимикробно действие. Според специалистите най-полезно е да се приготвят заедно с меката сърцевина на плодовете, за да се запазят растителните фибри и пектинът, които стимулират стомашно-чревния тракт и помагат за изхвърлянето на холестерина. Още по-голям ефект имат смесените сокове от различни плодове.

Соковете се разделят на 3 категории:

Утринни сокове

Задачата на утринните е да вдигнат тонуса и да фиксират прехода от съня към бодърстването. Най-подходящи в случая са цитрусите. Идеалната рецепта: 1/2 грейпфрут и 2 портокала. А за повече тонус може да добавите и няколко капки лимонов или лаймов сок.

Предиобедни сокове

Предиобедните сокове трябва да събудят апетита. Най-подходящи са смесените - например от ябълки и лимон.

Десертни сокове

Десертните сокове са по-меки и по-сладки - от ягоди и ябълки, круши и ябълки или от 2-3 мандарини, парче ананас, половинка банан и една кайсия, праскова или нектарина.

Прясно изцеденият сок не може да се сравнява с този от кутия.

За да си го направите, ви е нужна сокоизстисквачка. Съществуват няколко типа от тези уреди според вида плодове, за които са предназначени. В универсалните плодовете отначало се смилат, а след това попадат в сепаратор. С тях може да имате сок от всички плодове. Учените обаче смятат, че такъв сок бързо губи качествата си и затова трябва да се изпива на мига. Когато избирате модел, предпочетете онзи, който лесно се почиства, за да не се натрупват бактерии в него. Важно е също предварително старателно да измивате плодовете и да изваждате костилките и семките.

Съвети за хубав плодов сок

За да е прозрачен ябълковият сок, добавяйте в него малко лимонов.

Основно правило при смесването на соковете е плодовете да растат по едно и също време - например отлично съчетание се получава от летните: кайсии, праскови и пъпеши.

За получаването на прохладна напитка в горещите дни прибавяйте в соковете замразени плодове.

 

Източник rozali.com