Аудиокасетите стават на 50 години

Пловдив Лайф

05-08-2013, 08:40

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предизвикали истинска сензация с появата си, днес са на изчезване, но не съвсем

През месец август 2013 г. отбелязваме 50-годишния юбилей на една историческа технология - компактните аудиокасети.

Техният дебют става през август 1963 г., когато Philips представя новия си продукт на технологично изложение в Берлин. Човекът, отговорен за появата на това аудиокасетите е Лу Отенс, който ръководи разработката на новия носител на музика в холандската технологична компания.

Отенс днес е на 87 години. Аудиокасетите предизвикали истинска сензация с появата си, най-вече поради факта, че техните рекордери са много по-компактни в сравнение с използваните тогава ролкови магнетофони, разказва той пред списание Time.

Технологията, която днес е част от историята предизвика истинска революция в разпространението на музика през 70-те и 80-те години на 20. век. Аудиокасетата изигра голяма роля за създаването на съвременната глобална музикална индустрия и подготви почвата за своя знаменит наследник - CD-тата.

Касетите са практически непознати за хората под 30-годишна възраст. Факт е обаче, че много хора, които са били поне на тийнейджърска възраст през 80-те години на миналото столетие все още пазят някоя и друга аудиокасета по чисто сантиментални причини.

Удивителен е фактът, че заради своята надеждност, удобство, компактност и ниски цени, аудиокасетите се използват и в момента.

Източник списание Обекти