Нов археологически удар край Старосел

Животът

05-08-2013, 10:35

Снимка:

travel.rozali.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Голям релеф на върховния античния бог Зевс е открит при разкопките на връх Кози грамади

Голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс откри екипът на д-р Иван Христов при течащите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей на връх Кози грамади в Северна гора, над с. Старосел. Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, предава Фокус. Релефът е много по-голям от откритите до сега оброчни плочи и вероятно е централната икона на античния храм.

В момента на изваждането на оброчния релеф археолозите са били озадачени от странна случка. Над тях е започнал да кръжи огромен скален орел. В античността Зевс често е изобразяван като скален орел и по-младите археоложки започнали да си шепнат, че бог Зевс е дошъл да види какви ги вършат археолозите със светилището му.

Крепостта на връх Кози грамади, изградена в VІ-V в. пр. Хр. е била столица на тракийско племе, обитаващо тази част на България в античната епоха. Прочутите гробници при с. Старосел са всъщност некропола (гробището) на обитаващите града на върха тракийски аристократи.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"