„Родина” обучава над 40 специалисти и доброволци

Стара Загора Лайф

05-08-2013, 10:51

Снимка:

starazagora.utre.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Средствата по проекта в размер на 14 654 лв. са спечелени по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глоб@лни библиотеки- България",а общият бюджет е 18 688 лв

Над 40 библиотекари от библиотека„Родина" и от коалиционни библиотеки, специалисти от партньорски организации и доброволци ще бъдат обучени в различни направления в рамките на проект „Старозагорска е-памет".
Водещата организация по проекта е библиотека „Родина",Стара Загора, а коалиционни партньори са Общинска библиотека „Искра" от град Казанлък и библиотеките при Народно читалище „Възраждане – 1927" от с. Калояновец, Народно читалище „Изгрев – 1921" от с. Кирилово и Народно читалище „Стефан Генчев – 1901" от с. Хрищени. Партньори по него са и Община Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Регионален исторически музей, Стара Загора, Фондация Обществен дарителски фонд, Стара Загора.
Проектът предвижда обучения на библиотекари за работа с доброволци, на доброволци и библиотекари за заснемане и работа с файловете, за създаване на метаданни, за вземане на интервюта и за търсене на информация.
Вече приключи първото обучение за дигитализиране на материално културно наследство с обучител Емил Демирев от Регионална библиотека „Пенчо Славейков"– Варна. По време на него 14 библиотекари от „Родина" и от коалиционните библиотеки, както и специалисти от партньорски организации бяха запознати с изискванията за създаване на метаданни за отделни видове документи, обект на дигитализация по време на проекта ръкописи,снимки,картички, архивни материали – писма, програми, плакати,дипляни, доклади, протоколи и др.
Следващото обучение е на тема „Умения за набиране, задържане и управление на доброволци в помощ на библиотеката" и е насочено към библиотекари от коалицията.
То ще се проведе на 6 август (вторник) от 10.00 часа в зала № 33 на Регионален исторически музей Стара Загора (бул. Руски 42) – с начален час 10.00 ч.
На 8 август (четвъртък) от 10.00 ч. в зала 33 на Регионален исторически музей Стара Загора (бул. Руски 42) ще се проведе обучение за доброволци, на което ще се разгледат теми като: Същност на доброволния труд;Сфери на дейност;Права и отговорности на доброволците;Комуникативни умения в доброволчеството; Етичен кодекс на доброволеца и др.
На 9 и 12 август, отново в РИМ, от 9.00 ч. ще се проведе обучение на библиотекари и доброволци за работа с фотоапарат. Обучението ще се води от фотографа Цветан Чатъшки. Освен теория са предвидени и часове по практика – в закрито помещение и на открито.
Обучението на доброволци за правене на интервю и за работа с информационни ресурси ще се проведе след 19 август 2013 г.