Да се лее бира!

Животът

05-08-2013, 10:58

Снимка:

Facebook

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Днес е Международният ден на бирата

Многобройни са ползите от бирата, а разхлаждащият й ефект (според огромния й брой почитатели) не подлежи на съмнение в августовските жеги. Всеки, според предпочитанията си, отдава заслуженото на празника по света, като десетки литри биват изпивани целогодишно независимо дали е светла, тъмна, с повече или по-малко пяна на върха на халбата. Най-яркият пример за популярността на бирата е Октоберфестът в Германия.
Алкохолът през лятото трябва да се консумира в умерени количества, но половин литър бира през горещините действа много благодатно за здравето на организма.
Бирата укрепва костите, поради високия си дял на силиций.Количество от половин литър намалява риска от сърдечни проблеми с почти 1/3, вдигайки нивото на добрия холестерол, който предпазва от стесняване на артериите.
Освен това бирата е особено полезна за здравето на бъбреците и намалява риска от камъни. Същевременно засилва здравето на мозъка, а и съдържа витамини В6, В12 и фолиева киселина.
Когато ядете месо е добре предварително да го мариновате в бира, защото португалско изследване показва, че това намалява канцерогенните вещества с до 70%. Пенливата напитка също така понижава кръвното налягане и предотвратява развитието на диабет. За това поне веднъж на ден се отпуснете и се насладете на една бира.
На днешния празник да си припомним,че като такъв съществува от 2008 година,а с поглед назад в историята разбираме,че бирата е една от първите специално приготвяни напитки в историята и вероятно се появява в средата на 10 хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури,а първите писмени свидетелства са от следващото хилядолетие в Древен Египет и Месопотамия.Първите преки химически свидетелства за наличие на бира датират от средата на 4 хилядолетие пр.н.е. и са открити при разкопките на Годин тепе в Иран.Някои археолози дори търсят връзка между появата на бирата и самата възможност за възникване на цивилизация.Тъй като почти всеки материал, съдържащ въглехидрати, главно захар или нишесте, може да премине през естествен процес на ферментация, вероятно напитки, подобни на бирата, са приготвяни от много култури по целия свят. Ранните шумерски текстове съдържат препратки към бирата, а химнът, посветен на шумерската богиня Нинкаси, служи едновременно за молитва и като метод за запомняне на рецептата за производство на бира, която по този начин предавана от поколение на поколение.През 6 хилядолетие пр.н.е. в Китай се произвежда оризова бира.В табличките от Ебла, писани в средата на 3 хилядолетие пр.н.е. в Сирия,се изброяват различни видове бира, произвеждани в града, включително един, който носи неговото име.През 3 хилядолетие пр.н.е. бирата вече е широко разпространена и в Европа.
Ранните видове бира, макар и да се произвеждат по сходен начин, силно се различават по своите качества от масовите съвременни бири. Често те съдържат различни добавки,като плодове, мед, подправки и дори билки с наркотично действие.Хмелът, основен компонент на съвременната бира, започва да се използва сравнително късно, като е споменат за пръв път в Европа от един каролингски абат около 822 година и отново от Хилдегард от Бинген през 1067 година.Хмелът става все по-популярен и през 1516 година в Бавария е приет закон, според който бирата може да съдържа само вода, хмел и ечемичен малц.
Традиционно бирата се произвежда главно в домашни условия. През 7 век в Европа някои манастири започват да произвеждат бира с цел продажба, а по-късно и в градовете се появяват специализирани занаятчии-пивовари. През 19 век Индустриалната революция променя изцяло производството на бира, като занаятчийските методи за изоставени, а домашното производство почти изчезва до края на века. Използването на хидрометрите и термометрите също променя пивоварната технология, давайки възможност за по-добър контрол върху процеса и за по-устойчиви резултати. Изчезването на домашното пивоварство до голяма степен това се дължи и на данъчното облагане и задължителните регулации в сектора. Известно облекчаване на законовите изисквания, например във Великобритания през 1963, Австралия през 1972 и Съединените щати през 1979 година, дава възможност домашното пивоварство да се възроди като популярно хоби.