Студенти изследват религиозното съжителство в и край Пловдив

Мисия Пловдив

05-08-2013, 12:32

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Домакин на Балканското лятно училище е ПУ, съорганизатор е Бостънският университет

Пловдивсият университет е домакин на Балканско лятно училище за религия и обществен живот, съобщиха от висшето училище. То ще се проведе за пръв път под тепетата от 10 до 25 август. Съорганизатори на проявата са Философско-историческият факултет на ПУ и Бостънският университет, щата Масачузец, САЩ. Партнират им университети от Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция и Финландия.

Фокусът ще е върху религиозния синкретизъм – както на Балканите, така и по света – като уникална форма за съчетаване на различията в правната и нормативната база, организирането на общностите, религиозните практики, семейните задължения, дефинирането на ролите на социалния пол и др. Примерите за религиозен синкретизъм в района на Родопите и Тракия ще предоставят на участниците богато опознавателно поле, посочват организаторите.

В програмата са планирани срещи, дискусии, лекции и пътувания в региона на Пловдив и в Родопите. Предвидени и посещения на Столипиново, на църквите на различните християнски деноминации, джамиите и синагогата в Пловдив, както и учебни екскурзии до Бачковския манастир и село Баните, област Смолян. Гостоприемните жители на селото ще настанят участниците от цял свят в домовете си и ще ги въведат в своето самобитно всекидневие.

В първото издание на лятното училище участват представители на Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Зимбабве, Испания, Италия, Канада, Косово, Полша, Съединените щати, Сърбия, Турция, Финландия, Хърватия и Швейцария.

Проектът, по който се осъществява това ново начинание, е подкрепен от секторна програма "Еразъм" – дейност "Интензивни програми", и програма "Учене през целия живот" към Център за развитие на човешките ресурси. Директор на Балканското училище е доц. д-р Мария Шнитер от Катедра "Етнология" в Пловдивския университет.