Купувачът на пенсионен фонд Доверие има само 14 паунда кеш

Свят

05-08-2013, 14:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Офшорка купува "Доверие"

United Capital не е листвана на борсата, няма уебсайт и телефон за връзка, пише "Ройтерс"

И чуждите медии се заинтересуваха от скандалната сделка с най-големия пенсионно-осигурителен фонд в България – "Доверие". В свое разследване агенция "Ройтерс" доказва, че именно скандална е най-доброто определение за предстоящата покупко-продажба на фонда, който разполага с капитал от 1,8 млрд. лв. и 1,25 милиона вложители. Оказва се, че компанията, на която сегашният му собственик - Vienna Insurance Group AG, се кани да го продаде има само 14 паунда в брой и е със спряна дейност. Освен това United Capital не е листвана на борсата, няма уебсайт и телефон за връзка, отбелязва  "Ройтерс".

Британската компания  регистрирала офиса си в къща в град Грейс в Есекс. Там живее Таня Пазарчик, служител в агенцията Insolution Service, която се занимава със създаването на офшорни компании. Пазарчик твърди, че препраща пощата на United Capital на адрес в Австрия, но споделя пред "Ройтерс", че не знае много за компанията.

В електронно съобщение до българските медии от 26 юли United Capital обясни, че представлява регистрирана във Великобритания холдингова компания, което заедно със своите клонове управлява повече от 2 млрд. евро и притежава дялове в застрахователни компании, фирми за недвижими имоти, банки и индустриални активи на територията на Европейския съюз, САЩ и Русия, припомня "Ройтерс".

Говорител на Vienna Insurance Group AG обясни, че компанията е била избрана след внимателна проверка на всички оферти. "Така се стигна до крайното решение за United Capital," подчертава той, без да отговори на допълнителни въпроси за данните, които продавачът на "Доверие" разполага за евентуалния купувач.

Проверка на "Ройтерс" в британски регистър показва, че дружеството е учредено през 2007 г от компанията Fletcher Kennedy, специализирана в регистрацията на офшорни дружества, предимно в Белиз, Британските вирджински острови, Гибралтар и Сейшелските острови.

Пред „Ройтерс” директорът Чарлс Флечър заявява, че поръчката за създаването на United Capital дошла от  човек, чието име той отказва да назове. По думите му, сложната структура на кандидат-купувача на „Доверие” е създадена, след като неговата компания е престанала да се занимава с мениджмънта на United Capital.

Според документите на фирмата, подадени през октомври миналата година, до май 2012 г. тя е разполагала с почти 2,9 млн. паунда в брой. Според актуализираните данни от по-късно същия месец сумата била едва 14 паунда, отбелязва „Ройтерс”.

Според данните за United Capital, цитирани от британската агенция, компанията има четирима директори: Слободан Ристич, Гюнтер Рор, и Хайнц Русвурм, които живеят във Виена, както и американската адвокатка Дебора Стърман.

„Няма нищо нередно в това придобиване, нито в процеса на избор на купувач, който беше проверен от независима институция,” твърди  Дебора Стърман в телефонно интервю за "Ройтерс". Тя, заедно с Русвурм, е назначена на директорския пост на 11 юли тази година - само четири дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде мажоритарния си дял в българския фонд.  В коментар за притесненията около сделката в България, Стърман заявява: "Ако хората имат проблем с нея, не ме интересува."

Председателят на Управителния съвет на „Доверие” в България Даниела Петкова обяснява пред "Ройтерс", че несигурното бъдеще влияе лошо на компанията. „Аз не знам каква ще бъде цената на сделката, а много хора вече са подали декларации за смяна на пенсионния си фонд заради липсата на прозрачност. Става дума за хиляди граждани," заявява тя.

За повече информация около купувача на „Доверие” настоява и Пламен Димитров, президент на синдикалната организация КНСБ, която притежава 1% от фонда. "Компанията е сменяла мажоритарните си собственици няколко пъти, но досега купувачите винаги са били солидни, а за United Capital никой никога не е чувал", напомня той.

Сред предишните мажоритарни собственици на ПОК „Доверие" са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group.

Допълнителна информация  за купувача не беше предоставена на срещата на акционерите в пенсионен фонд "Доверие" на 30 юли,  въпреки че на нея на присъства един от директорите на United Capital  Дебора Стърман. Нова среща се предвижда на 20 август.