В Катуница не искат Цар Киро, плъзна страх от нови размирици

Животът

05-08-2013, 16:29

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Никой в селото не е забравил събитията от 2011 година

Кирил Рашков не е желан в Катуница, категоричен е кметът на селото Красимир Юруков.

След два месеца изтича присъдата на Рашков. Семейството на ромския бос многократно заяви твърдото си намерение да се върне в селото, тъй като това е тяхно право. Кметът Юруков ги е посъветвал, че не е желателно да се връщат в Катуница. Фамилията, според него, има финансови възможности да се засели другаде, предава Фокус.

Ако имат поне малко морал, те не трябва да се връщат, защото може да се повторят размириците отпреди две години, казва Юруков.

Със заповеди на РДНСК бяха съборени всички незаконни имоти на Кирил Рашков и фамилията му, но са останали и такива, в които семейството може да се върне.

Притеснения в селото има отсега, посочва Веселин Христов, завел дело срещу Рашков за заплаха за убийство.

Ако след два месеца, когато изтича присъдата на Кирил Рашков, той се върне в селото, може да се получи ново напрежение, смята Христов. Хората обсъждат, че нещата ще са същите както някога и това няма да се понесе.

Никой нищо не е забравил за тези две години, които минаха, каза Христов.

На 23 септември 2011 г. в Катуница микробус, управляван от близки на живеещия тогава в селото Кирил Рашков прегази 19-годишния Ангел Петров. Това предизвика масови размирици и националистически протести в цялата страна.

В момента Цар Киро излежава присъдата си в общежитието към Пловдивския затвор за закана за убийство на вуйната на прегазения Ангел – Ваня Петрова, и нейния приятел Веселин Христов.

В последствие Рашков бе осъден на 2 години затвор и за укриване на данъци в особено големи размери. С лихвите задълженията му възлизат на над 480 хиляди лева. Заради предишната му присъда обаче наказанието се кумулира в едно общо от 2 години и шест месеца затвор, която изтича скоро.