Президентското вето би било намеса във фискалната политика, смята Чобанов

Такова нещо като частично вето няма, разясни финансовият министър

Президентското вето би било намеса във фискалната политика, каза финансовият министър Петър Чобанов след среща с държавния глава за актуализацията на бюджета.
Чобанов информира, че Плевнелиев има нагласа да наложи “някакъв тип вето” върху актуализацията. В президентството обаче все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.

"Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението. Той вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение, обясни за срещата финансовият министър".
"Президентът има право по конституция да налага вето. Въпросът е обаче това вето, няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно, тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика."  заяви Петър Чобанов.

По думите на Чобанов президентът все още мисли върху възможността за вето. "Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете, не знам може да са дошли вече от Народното събрание, когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето е приложимо и какво ще е влиянието му върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма", каза министърът на финансите.