Опасна жега! Как да избегнем топлинния удар

Животът

06-08-2013, 08:15

Снимка:

dpa

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Температурите се покачват, до края на седмицата стигат 38 градуса

И днес времето няма да ни изненада с нищо – ще е слъчево и много горещо с максимални тумпуратури между 31 и 36 градуса, за Пловдив - 34 градуса. Температурите ще продължат да се покачват и в петък ще стигнат до 38 градуса, предупреждават синоптиците.

Затова – бъдете внимателни, никой не е застрахован от топлинен удар, който пък може да доведе до увреждане на централната нервна система.

Симптомите му са повръщане, припадане и загуба на съзнание. При топлинен удар задължително трябва да се потърси медицинска помощ, а до нейното пристигане е необходимо да се положат някои грижи, съветва ezine.bg.

Първо - засегнатият трябва да бъде изведен на хладно и сенчесто място. Облеклото му се разкопчава като се отстраняват излишните дрехи. Необходимо е да се напръска с вода и да се създаде движение във въздуха чрез някаква хартия или вентилатор. След това се поставят студени компреси по ставите и гърба.

Важно е да се прави разлика между топлинен удар и топлинно изтощение. Топлинното изтощение настъпва, когато организмът се дехидратира.

Симптомите са гадене, обилно изпотяване, главоболие, замайване, учестен пулс. Пострадалият трябва да отиде на хладно и сенчесто място, да пие течности, бавно и постепенно, на глътки, през кратки интервали.

Установено е, че хората живеещи в град са засегнати много по-често от топлинен удар и топлинно изтощение, заради асфалта, който се нагрява и прави въздуха по-сух, а също и заради сградите, които ограничават движението на въздуха. За да се предпазим от тях, трябва да спазваме няколко правила.

Как да се пазим в жегата

В горещините е препоръчително да се носят широки дрехи в светли цветове и широкопола шапка. Трябва да се избягва работата и спортът на открито. Задължително е да се поемат много течности, най-малко 8 чаши, сред препоръчваните напитки са подсоленият айрян и зеленчуковият сок, които набавят необходимото количество сол в организма. Работното ни място трябва да е с отлична циркулация на въздуха.

При оцеляването от наистина високи температури се обособяват няколко човешки феномена, но за повечето хора слънчевото и топло време не е безобидно. А понякога може да се стигне и до трагична развръзка. Не подценявайте съветите.