С вкус на слънце: Хапнете пъпеш

Животът

06-08-2013, 08:35

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За удоволствие и здраве!

Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието от сортове пъпеши е голямо - над 500. Освен удоволствие сладкият плод носи и много полезни вещества. Не пропускайте да хапнете.

Защото:

Съдържа бързи въгрехидрати глюкоза, фруктоза и захароза. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза.

Богат е на витамините С, В, калий, магнезий, желязо, калций и селен.

Действа благотворно на тимуса и щитовидната жлеза.

Прочиства организма. Това полезно действие се дължи на факта, че нишестето и пектинът, които пъпешът съдържа, не се усвояват в хранителната система. Те поемат вредите вещества в червата и ги изхвърлят навън. Затова можете през лятото да си направите прочистващ ден с пъпеш.

Богат е на фолиева киселина, което го прави задължителен за менюто на дамите, които планират да забременеят, бременните и малките деца.

Грижи се за фигурата. Въпреки че е сладък, всъщност е със сравнително ниска калоричност - 42 ккал на 100 г. Високото съдържание на течности- 67% го прави подходящ за летните жеги. Освен това помага и при запек.

Препоръчва се да се включи в менюто на хората, страдащи от камъни в бъбреците, проблеми с жлъчката и заболявания на отделителната система.

Хапвайте пъпеш и за спокойствие. Доказано е, че влияе добре на нервната система и тонизира организма.

Пъпешът е богат на целулоза, която стимулира изхвърлянето на "лошия" холестерол.

Сладкият плод помага и при проблеми с кожата. В козметиката е доказал своя избелващ ефект при лунички и пигментни петна. Помага и при кожа изморена от слънцето.

Кой не трябва да посяга към слънчевия плод? 

Консумацията на пъпеш е добре да избягват хората, страдащи от язва на стомаха и дванайсетопръстника и захарен диабет. Не е добре да се включва и в менюто на кърмещите майки, защото може да е причина за диария на бебето.

 

Източник hera.bg