Избрани Новини
С вкус на слънце: Хапнете пъпеш
За удоволствие и здраве!
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието от сортове пъпеши е голямо - над 500. Освен удоволствие сладкият плод носи и много полезни вещества. Не пропускайте да хапнете.
Защото:
Съдържа бързи въгрехидрати глюкоза, фруктоза и захароза. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза.
Богат е на витамините С, В, калий, магнезий, желязо, калций и селен.
Действа благотворно на тимуса и щитовидната жлеза.
Прочиства организма. Това полезно действие се дължи на факта, че нишестето и пектинът, които пъпешът съдържа, не се усвояват в хранителната система. Те поемат вредите вещества в червата и ги изхвърлят навън. Затова можете през лятото да си направите прочистващ ден с пъпеш.
Богат е на фолиева киселина, което го прави задължителен за менюто на дамите, които планират да забременеят, бременните и малките деца.
Грижи се за фигурата. Въпреки че е сладък, всъщност е със сравнително ниска калоричност - 42 ккал на 100 г. Високото съдържание на течности- 67% го прави подходящ за летните жеги. Освен това помага и при запек.
Препоръчва се да се включи в менюто на хората, страдащи от камъни в бъбреците, проблеми с жлъчката и заболявания на отделителната система.
Хапвайте пъпеш и за спокойствие. Доказано е, че влияе добре на нервната система и тонизира организма.
Пъпешът е богат на целулоза, която стимулира изхвърлянето на "лошия" холестерол.
Сладкият плод помага и при проблеми с кожата. В козметиката е доказал своя избелващ ефект при лунички и пигментни петна. Помага и при кожа изморена от слънцето.
Кой не трябва да посяга към слънчевия плод?
Консумацията на пъпеш е добре да избягват хората, страдащи от язва на стомаха и дванайсетопръстника и захарен диабет. Не е добре да се включва и в менюто на кърмещите майки, защото може да е причина за диария на бебето.
Източник hera.bg
Топ Новини