6 август-Преображение Господне

Животът

06-08-2013, 00:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

В нощта срещу Преображение гледайте небето-който види да се отваря Божията врата,ще получи всичко,което желае

На 6 август всяка година Православната църква чества големия Господски празник Преображение Господне. По този повод във всички епархии на Българската православна църква вечерта преди празника се отслужва празнична Вечерня, а на 6 август сутринта Света Литургия.
Според легендата, юдеите изучавали пророчествата на Исус Христос, но тълкували техния смисъл,като мислели, че Месията ще ги освободи от робството на чужденците, ще ги възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те бъркали небесното със земното царство, а вечните блага наричали светските изгоди.Надявали се, че Христос ще възстанови израилското царство,спорели кой сред тях е по-велик,не могли да приемат,че Исус Христос, Синът Божий и Спасител на света, ще понася страдания и унижения от людете.Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците изпълвала скръб, но дълбоко в себе си те не вярвали, че това ще се случи.Тогава Христос отвел трима от тях: Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и предричаното от него "ново царство". Лицето Му засияло, дрехите Му станали бели като сняг, до него се появявили - Мойсей и Илия, "сияещи от светлина", и започнали да беседват с него. Светъл облак осенил всички и се чул глас: "Този е моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Исус моли учениците си никому да не разказват за случилото се до възкресяването му от мъртвите. Когато видят Своя Учител опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че Той наистина е Син на Небесния Отец.
Учениците чули гласа на Самия Бог, а Мойсей и Илия засвидетелствали със своето явяване, че Исус е действително Оня, за когото предсказвали пророците.

В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост,като в чест на празника се позволява риба.
Преображение Господне е денят,в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата.До този ден не се разрешава да се яде грозде.
В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) - "Освещаване на гроздето".

На този ден имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна като Сияна,Светлин и Светла.