30% от хората по света на БГ кисело мляко

Най-доброто от печата

06-08-2013, 06:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

40 млн. японци закусват с родния еликсир

Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съобщи изпълнителният директор на единственото държавно предприятие в млечната индустрия Васил Зографов. Уникалният продукт с произход България се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни. „Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас“, казва специалистът. Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, уточни Зографов. Тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила ­ лактобацилус булгарикус, известен още като българската пръчица и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, категорични са експертите.
Само у нас се използва жива закваска
други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти, твърди още Зографов пред БТА. С тях се постига необходимият срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества. Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно. Това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества, като подобна реакция повишава възможностите на имунната система. Над 200 са производителите на кисело мляко у нас.
Българската държава притежава най-богатата колекция от закваски за български кисело мляко. В специална лаборатория безпогрешно се разпознават бактериите, предизвикващи заквасването на млякото. Събирането на закваските е започнало през 70-те години от домашни кисели млека и сега колекцията е огромна. В страната има много голямо разнообразие от млечни бактерии, затова и в различните райони на страната домашните млека имат различни вкусове. Според специалисти от лабораторията в момента едни от най-хубавите природни закваски са „Разград” и „Велинград”.
Българското кисело мляко съвсем не е еквивалент на йогурта, който се продава масово в Западна Европа. Всички японци обаче знаят, че "България йогурт" е българско кисело мляко, разказа Зографов. Държавното дружество притежава девет патента за български млечни продукти, 55 продуктови търговски марки, регистрирани в България, фирмена търговска марка, регистрирана в Европейския съюз като общностна, както и в още 10 други страни, шест наименования за произход. От десетилетия компанията работи в Страната на изгряващото слънце. В момента близо 40 млн. японци ядат редовно кисело мляко.
До края на следващата година в 870 китайски магазина
ще се продава закваска за българско кисело мляко, в момента се работи активно върху обектите, които ще продават от родния еликсир, потвърди вчера за „Монитор” Георги Георгиев, собственик на българска компания, която успешно работи на най-многолюдния пазар в света. Китайските партньори на нашата фирма вече са сключили договор с втора търговска верига, която ще предлага българско кисело мляко. Барове за кисело мляко ще има и в китайския клон на най-голямата търговска верига в света Walmart.