Климатичните промени влияят на насилието по света

Новините

06-08-2013, 11:06

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Дори малки отклонения от нормата на температурата или повече валежи могат значително да увеличат риска от конфликт

Изменението на климата оказва огромно въздействие върху разпространението на насилието в света, пише factor-news.net. Това е заключението, направено от изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли. Дори малки отклонения от нормата на температурата или повече валежи могат значително да увеличат риска от конфликт.

Според експертите в новото изследване са използвани по-голям обем от данни, обхващащи всички шест основни региона на земното кълбо. То показва, че ролята на климата в отношенията между хората до момента е подценявана.

Авторите на доклада посочват, че са идентифицирали ясни закономерности между появата на конфликти и повишаване на температурата. В статията си, изследователите посочват примери за увелиаване на насилието в Индия и Австралия, увеличение на убийствата в САЩ и Танзания, междуетническите конфликти в Европа и Южна Азия. В допълнение, експертите смятат, че изменението на климата също е причина за падането на империята на маите и китайската империя.

Понеже според много от моделите на климата, температурата в света през последните 50 години ще се увеличи средно с 2 градуса по Целзий, изследователите призовават да се обърне внимание на влиянието на тези промени в социалните отношения. Експертите прогнозират, че растът на отделните престъпления по това време ще бъде 15%, а на масовите конфликти в някои райони с повече от 50%.