Цветанов дари 5000 лв. на семействата на загиналите миньори

Сумите са отпуснати от държавните субсидии на ГЕРБ

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът от партията Даниела Савеклиева дариха по 5000 лева на семействата на трагично загиналите миньори в рудник "Ораново", съобщи Фокус.

Сумите са отпуснати от държавните субсидии на партията на експремиера Бойко Борисов. След подписване на дарителския договор те ще бъде лично връчени днес на семействата на загиналите.

"Искаме да бъдем солидарни към трагедията семействата на загиналите и макар и сумата да е минимална, тя ще бъде навременна за тяхното подпомагане", каза Цветан Цветанов.

На 16 юли след срутване в рудник "Ораново" затрупани останаха четирима миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Телата на двама от тях бяха намерени още същия ден, а на другите двама след 18-дневна спасителна акция. От инфаркт в рудника почина и 49-годишният Асен Грънчаров.

Бившият вътрешен министър и Даниела Савеклиева лично посетили съпругата на един от загиналите миньори, за да връчат отпуснатите пари. Вдовицата София Янчева приела гостите със сълзи на очи, като благодарила за проявения жест и за тяхната съпричастност.

Цветан Цветанов каза, че първо трябва да се положат максимални усилия, за да се гарантира сигурността на работещите в мина "Ораново". Тя трябва да бъде приведена към съответните стандарти, за да няма такива тежки инциденти.

Ако може да бъде пусната отново да работи мината, дейността на миньорите трябва да се извършва само при спазване на всички стандарти за гарантиране на сигурността на работещите, защото голяма част от служителите са трето поколение, заети в тази дейност – това е основният им поминък.

"Временното спиране на концесията на мина "Ораново" е правилно, защото, ако не бе направено, работниците трябваше да подновят действията си веднага и то в същите условия", каза още Цветан Цветанов.

Той помоли кмета на село Крупник, където беше самата среща, да няма никакво притеснение и да помоли за каквато и да е помощ за превъзмогването на тяхната болка. Цветанов подчерта, че от ГЕРБ ще положат всички усилия да се справят с проблема и да не се допускат повече смъртни случаи в мина "Ораново".