Тровим се с мазила против комари

Животът

06-08-2013, 12:56

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Добре е да се знае!

Борбата със страшната напаст от комари тази година роди друга опасност - алергични реакции.

Комарите могат да бъдат толкова досадни, че да накарат човек да се намаже с какво ли не, само и само да ги отдалечи от себе си. Често обаче спрейовете и мазилата за отблъскване на хапещите предизвикват по-лют сърбеж и от самите комари. Още повече, че някои от съставките на препаратите срещу насекоми, които се нанасят върху тялото, са повече от опасни, алармират дерматолозите, пише vsekiden.com.

На пазара разнообразието от репеленти направо извира - спрей, лосион, крем, гривни, лепенки, мокри кърпички. Всички са с различна степен на защита и различно съдържание. Някои са с по-натурални, естествени съставки, но огромната част съдържат не съвсем безопасни химикали.

Особено опасна е една от често срещаните съставки на репелентите против комари DEET, предназначена за войниците и патентована от американската армия още през 1946 г. Сега това съединения се използва в над 230 продукта с варираща концентрация дори и до 100%. Макар да се знае, че може директно да разтопи найлонова торбичка.

Куп изследвания са установили, че DEET влияе върху клетъчните функции на части от мозъка, контролиращи паметта, мускулните движения, концентрацията и запомнянето. Особено трябва да се внимава за продукти, съдържащи повече от 30% от тази субстанция. А прекалено дългото използване на такава козметика може да доведе до загуба на памет, гадене, слабост, главоболие, умора, недостиг на въздух.

По-лошото е, че използвани едновременно с козметични продукти - сапуни, шампоани, паста за зъби, които съдържат други химически вещества, може да имат още по-вредно влияние. Друга вредна съставка е перметринът - от семейството на невротоксини. Смята се за канцерогенно вещество и причинява вреда и на околната среда.

Заради цялата тази опасна химия медиците съветват да се използват препарати на растителна основа, които действат като спирачка за хапещите насекоми. Цитронелата, лимоновата трева, маслото от мента, ванилинът са натурални репеленти. Само трябва да се има предвид, че ефективността им е по-слаба от химическите и трябва по често да се пръскаме и мажем с природните антикомарини. Обикновено действат около 2 часа.