Изложба разказва историята на българските сватби (СНИМКИ)

София Лайф

06-08-2013, 14:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Експозицията на Моста на влюбените проследява фотоси на български сватби от средата на 19 век до 60-те години на 20 век.

Днес на Моста на влюбените край НДК се открива изложба със стари снимки на български сватби. Всеки, минаващ оттам, може да се наслади на архивните фотоси.

Председателят на ДА "Архиви" Мартин Иванов, откъдето са взети и снимките, заяви, че експозицията е лятна покана към всички българи да поразровят раклите и чекмеджетата на своите баби и дядовци, за да извадят своите реликви и семейни снимки.

"Ние смятаме, че сватбената снимка на баба и дядо е не по-малко важна от един царски декрет. Макар да има две царски сватби сред снимките огромното мнозинство от тези фотоси са на обикновени хора и съм сигурен, че един ден нашите внуци и правнуци ще ги потърсят и ще попитат как са се женили техните прародители. Наша е отговорността да ги запазим", категоричен бе Мартин Иванов.

Целта на изложбата е да възстанови скъсаната връзка между поколенията. Красивата колекция от снимки проследява еволюцията на българската сватба от втората половина на 19 век до 50-60-те години на миналия век. Много от снимките са толкова стари, че хората на тях остават безименни.

Целият снимков материал след изложбата ще бъде качен в сайта на ДА "Архиви" и във Facebook.