Благоустрояват градинката "Пингвините"

Мисия

06-08-2013, 15:11

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Ще има нов фонтан, озеленяване, ефектно осветление, разноцветни плочки и нови павилиони

С нов фонтан, озеленяване, ефектно осветление, разноцветни плочки и нови павилиони съживяват емблематичната за старозагорци градинка „Пингвините“, до църквата „Св. Николай“. Тя е заключена в пространството между улиците „Ц.С. Велики“, „Сава Силов“ и „Х.Д. Асенов“, на север от храма. През последните 20 години зоната не е била ремонтирана, настилката и шадраванът са в лошо състояние.
Предвижда се реконструкция на декоративната настилка на обекта, включително на прилежащите тротоарни площи по бул. „Ц.С. Велики“, в участъка между улиците „Х.Д.Асенов“ и „Сава Силов“. Новата настилка е в топли тонове - жълто, охра, кафяво, светло сиво и е с дебелина 6 см. Ще бъдат положени и павета тип „Палио“ в жълто, сиво, кафяво и антрацит, с положен импрегниращ пласт за удължаване живота на изделието, които ще оформят фигури  в свободни форми около шадравана. Другият вид настилка е от мозаечни плочи в цвят охра, а на тротоара ще се полагат павета тип „Бехатон“ в жълто, червено и сиво. Предвижда се поставяне на нови дървени павилиони за продажба на цветя, разположени в групи по 4 в западната част на градинката.
Съществуващите дървета с обемисти корони – липи, орехи, кестени и айлант, които създават дълбоки сенки, ще бъдат запазени. Зелените площи също ще запазят сегашния си вид, но ще бъдат повдигнати чрез подпорни стенички на 40 см., като се осигуряват места за сядане по тях, чрез монтиране на дървени фризове. Стеничките ще бъдат изградени от бетонни тухлички, а от вътрешната страна ще има хидроизолация. Външната страна ще бъде облицована с бетонови плочки, имитиращи камък. Тази облицовка ще бъде разположена и около шадравана, който ще бъде облицован с естествени каменни плочи. Дюзата на фонтана ще създава висока разпенена струя, с изключителен визуален ефект, особено през вечерните часове на денонощието, когато ще бъде осветена. Предвижда се и ефектно парково осветление.
Ще бъде изградена автоматизирана поливна система за площно и капково напояване, както и водни ефекти на съществуващия фонтан. Предвиден е питеен фонтан, както и 4-часова филтрация за водата на шадравана. Инсталацията включва и циркулационна помпа, която ще връща пречистената и обеззаразена вода обратно във фонтана.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен