Пеевски спрял строителството на Северна тангента

Политика

06-08-2013, 18:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

КЗК отмени избора на италианската “Салини-Импреджило” за изпълнител на строежа

В края на 2012г., с решение на управителя на АПИ е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Определяне на изпълнител за проектиране и строителството на обект Северна скоростна тангента от км 0+000 до км.16+540". В началото на 2013г. АПИ определя за изпълнител на обществената поръчка Съвместно предприятие "Салини-Импреджило", със седалище в Рим. Италианското обединение е класирано на първо място сред участниците по критерия "икономически най-изгодна оферта" и на база комплексна оценка, пише NOresharski.com. Компанията e утвърдено име в бранша, съчетава иновативната технология на Салини с над 100 годишната традиция в изграждане на обекти на Импреджило.

 

Класираният на второ място консорциум "ХПВС-ССТ" е с повече от 10 точки разлика след него. Интересното е, че една от фирмите в него няма никакъв опит в пътното строителство. "Водпроект 98”АД е свързана с Делян Пеевски и обикновено "печели" търговете, в които участва, съобщава още NOresharski.com.

 

Други седем участника са отстранени поради несъответствия в документите.

 

Преди да се пристъпи към строителството на северната дъга от околовръстния път край София, класираният на второ място консорциум подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Той оспорва резултатите от търга, определяйки класирането като неправилно и незаконосъобразно. АПИ внася свое становище в КЗК, с което настоява да се допусне предварително изпълнение на нейното решение. Тоест, докато тече процедурата по разглеждане на жалбата да не се забавя пътното строителство, защото обектът е с важно обществено и национално значение.

 

След обсъждане, КЗК решава да допусне предварително изпълнение на пътното строителство с оглед на държавния и обществения интерес.

 

Вместо най-после да започне строителството на северната дъга на софийския околовръстен път, един от отстранените поради несъответствие в документите участници, консорциумът “Порр Бау” ГмбХ, подава в КЗК жалба срещу отпадането им от търга. КЗК обединява двете преписки - тази на класирания на второ място консорциум "ХПВС-ССТ” в нова преписка. Възложителят АПИ депозира становище по жалбите от страна на "Порр БАу” ГмбХ и Консорциум "ХПВС- ССТ”, в което счита същите за неоснователни и моли КЗК да ги остави без уважение. Възложителят моли КЗК да му присъди направените в производството разноски за юрисконсултско възнаграждение.

 

КЗК разглежда постъпилите жалби и излиза с решение, че тази на консорциум "Порр Бау” ГмбХ е неоснователна. В същото време обаче намира тази на консорциум "ХПВС-ССТ” за основателна.

 

Така по същество отстранява италианците от търга, защото приема за вярно посоченото от класирания на второ място български консорциум – а именно, че "Салини-Импреджило” не са доказали наличието на реализирани приходи от договори за строителство, а екипът им не е доказал изискуемите по заданието образование и професионален опит. КЗК присъжда разходите по делото да бъдат платени от АПИ, чието решение се оспорва в делото.

 

Така Комисията набързо отменя като незаконосъобразно решението на председателя на УС на АПИ за обявяване на "Салини-Импреджило” за изпълнител на обществената поръчка за строителството на Северната тангента около София, по жалба на класирания на второ място консорциум и връща преписката на възложителя АПИ с указание за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документите. По този начин КЗК на практика предопределя резултата от търга и обявява консорциума "ХПВС-ССТ” за победител, защото останалите участници са отстранени поради несъответствия в документацията.

 

Италианското обединение "Салини-Импреджило” подава жалба до ВАС, в която определя за недопустимо решението на КЗК в частта му относно жалбата на класирания на второ място консорциум. Освен това, че решението е неправилно и необосновано – в документите на българският консорциум има много несъответствия и непълноти, което е в противоречие с процесуалните правила. Сега съдбата на строителството на Северната тангента е в ръцете на върховните съдии.

 

ВАС оставя в сила Решение № 672/12.06.2013 г. на КЗК и отменя Решението на АПИ с което възлага изпълнението на обществената поръчка на  "Салини-Импреджило”. Върховните съдии връщат преписката на възложителя АПИ за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документите. Указанията на КЗК и ВАС към АПИ са италианската компания да бъде отстранена от процедурата, да се класира на първо място и възложи изпълнението на поръчката на„Консорциум "ХПВС-ССТ”. В момента АПИ се готви да изпълни тези указания.

 

В края на май 2013г. ръководителят на Управляващия орган на ОП "Регионално развитие” (ОПРР) Деница Николова заяви, че единственият възможен вариант за спасяване на програмата е голям готов проект като Северната скоростна тангента. Включването й за изпълнение по ОПРР става възможно след решение на комитета по наблюдение на програмата. Очаква се до 250 млн. лв. да бъдат спестени от бюджета на програмата. Всички останали останали средства ще отидат за изготването на Северната скоростна тангента, която ще свърже "Калотина” и "Хемус”. Тя е ключов обект както за столицата, така и на национално ниво. Освен това вече има избран изпълнител. Вече е преразгледана и апликационната й форма“. Вместо това ни очакват дела с Страсбург, които ще се точат няколко години, ще загубим средствата отпуснати по еврофондовете за пътно строителство, а накрая трябва да платим и неустойка на италианците.

 

Въпросът е защо вместо отдавна да е започнало строителството на така необходимата Северна тангента на София, гоним с процедурни хватки доказанa глобална компания и потенциален инвеститор, за да се "усвоят” средства от фирми, свързани с вездесъщия  Делян Пеевски. Чий интерес защитават КЗК и ВАС, когато на практика отменят редовно проведен търг на АПИ и предрешават кой да бъде изпълнител  по важна обществената поръчка. Ако тук не получат справедливост, италианците със сигурност ще потърсят правата си и в европейски съд, а неудобството да ни порицават за срастване на политика и бизнес и загуба на жизнено необходимите за икономиката на страната еврофондове остава за България.