МВР вади още убийства на "Новите килъри"

Най-доброто от печата

07-08-2013, 05:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те отговарят за разстрелите на Кочо Михайлов-Чочо Дебелия и касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи

Прокуратурата е получила от МВР нови доказателства за още няколко убийства, извършени от бандата “Новите килъри”. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. “Материалите вече са дадени на адвокатите, за да се запознаят с тях. В петък ще бъдат внесени като нови доказателства в Спецапелативния съд, който ще гледа мерките на групата”, добави Лазаров. Той отказа други подробности, включително и за имената на жертвите на бандата.

Засега “Новите килъри” отговарят за разстрелите на Кочо Михайлов-Чочо Дебелия и касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи. Попитан дали обвинението разполага с доказателства за други убийства, извършени от бандата, прокурор Емил Галипонов заяви пред “Труд”: “Правете разлика между оперативни данни и доказателства”. Иначе според обвинението соченият за един от босовете на групата Валентин Янев-Вальо Бореца е физическият извършител на разстрелите на Джиджи и Чочо Дебелия. Джиджи бе убит с автомат “Калашников” на 22 януари 2009 г. в столичния кв. “Люлин”. Както “Труд” пръв съобщи, той бил ликвидиран, понеже отвлякъл ТИР с хероин и злато. Чочо Дебелия пък бе застрелян с 20 куршума три месеца по-късно в столичния кв. “Света Троица”. Предполага се, че е убит, тъй като се занимавал с дрога и проститутки, без да се отчита.

Въпреки че групата на “Новите килъри” бе разбита на 31 август, обвинението срещу Вальо Бореца бе повдигнато по-късно. Причината прокуратурата да не бърза бе, че така или иначе в момента той е в Софийския затвор, където изтърпява 5-годишна присъда за рекет и изнудване.

Според разследващите Вальо Бореца е оглавил “Новите килъри” през 2006 г. Три години по-късно бос на бандата станал Мартин Антов, тъй като тогава Бореца е задържан по подозрение, че е участвал в бандата за отвличания “Наглите”. Малко по-късно е пуснат заради липса на доказателства. След това пак бе арестуван. Този път, защото изнудвал бившия си съдружник. Все още прокуратурата търси доказателства дали и след 2009 г. по някакъв начин Бореца е давал поръчки на бандата. Затова в обвинението срещу него не е посочено докога я е оглавявал.