МВР въвежда в СРС-тата "авторски права" подобно на музикалната индустрия

Най-доброто от печата

07-08-2013, 06:13

Снимка:

Борислав Николов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-накрая ще бъдат направени регистри за контрол на техниката за подслушване

МВР ще слага специална водна марка на всички аудио- и видеофайлове, изработени със специални разузнавателни средства (СРС). Това е eдна от мерките, с която вътрешното министерство ще се опита да гарантира законността при прилагането им, съобщи новият шеф на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) Цветан Китов вчера. По думите му този тип защита е широко разпространена в музикалната и киноиндустрията, а МВР е решило да го използва за собствените си файлове. Водна марка се нарича процесът на вграждане на информация в сигнал. 

"По принцип водното маркиране е разработено, за да се гарантират авторските права на песни и филми. И всъщност всички съвременни песни и филми имат такава водна марка, в която са описани автори и изпълнители, продуценти, режисьори и въобще всякаква информация относно авторските права. Имаме намерение да развиваме тази технология и да я приложим към аудио- и видеофайловете, резултат от прилагането на СРС", обясни Китов. Според плана на МВР новата мярка трябва да влезе в сила от декември 2014 г. Пряката полза ще е, че винаги ще се знае дали даден файл е създаден от службите. Според Китов опитът за премахване на водната марка води до унищожаване или повреждане на файла, а данните от нея ще се показват дори когато се взема малък фрагмент от една-две секунди.

Поводът за мярката е констатацията на прокуратурата преди няколко месеца, че в СДОТО, която подслушва и проследява, почти е липсвал контрол върху използването на техниката, СРС-тата не са били регистрирани, нямало е и ред, по който ненужните да се унищожават. Това означава, че е имало възможност за злоупотреби. Признание за това са предлаганите мерки от МВР, както и повдигнатите обвинения за длъжностно престъпление на бившите й шефове и на вътрешния министър от правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Китов представи вчера програма за реформи, които трябва да бъдат осъществени през следващите две години. В нея са залегнали дори елементарни стъпки от типа на архивиране на файловете, което ще позволи да се правят справки след години. Регистър за контрол на ползването на технически средства за подслушване и проследяване, както и такъв за мобилната техника за слушане и следене на мобилни телефони, са сред другите мерки. Именно мобилните устройства, т.нар. кечъри, станаха причина за най-големия скандал с подслушване през мандата на ГЕРБ, който доведе и до едно от разследванията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След проверка в МВР прокуратурата обяви, че тази техника е ползвана безконтролно и има сериозни съмнения за злоупотреба с нея. От държавното обвинение потвърдиха, че по време на разследването за незаконно подслушване са открили и тефтери на служители на СДОТО, в които са били записани телефонни номера, предназначени за подслушване. За част от номерата МВР не е имало разрешение от съда. 

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев отказа да коментира този казус и заяви, че само наблюдаващият прокурор може да споделя детайли. МВР-шефът обаче не пропусна да се похвали, че броят на прилаганите СРС-та е паднал три пъти спрямо миналата година. "Към 2012 г. само ГДБОП са подслушвали повече от всички служби, взети заедно сега", обясни Йовчев. ГДБОП бе разформирована след идването на власт на кабинета "Орешарски" и бе пратена в ДАНС. Преди това службата бе фаворит на Цветанов и без нейно участие не минаваше нито една важна операция. 

Монтиране на GPS-устройства на мобилната техника за подслушване също е залегнало в плановете за реформа на новия шеф на СДОТО. Целта е да се документира маршрутът на колите, които пренасят проследяващите устройства. Тези мерки трябва да се въведат поетапно до края на годината. 

Една от най-сериозните критики на прокуратурата бе, че не се знае какво се случва със записите, от които не се изготвят веществени доказателствени средства за пред съда и с тях реално може да се злоупотребява. Китов заяви, че предлаганите от него мерки ще осветлят тази "сива" зона, но не уточни как точно. По сходен начин от прокуратурата разкритикуваха и практиката с учебни излизания с мобилната техника, които не са се водили на отчет и не се знае дали по време на тях на практика не са изпълнявани нерегламентирани подслушвания. Според Китов до ноември трябва да бъде въведена методология за обучение на младите кадри, както и регламент, по който да се изпълняват учебните задачи. 

Въпреки многобройните въпроси Китов не отговори категорично дали според него в СДОТО е липсвал какъвто и да е контрол, за да се налага той да въвежда подобни мерки. Той уклончиво коментира, че контрол е имало, но иска да го подобри. "Г-н Китов беше много мек, защото не иска да накърни репутацията на организацията, която представлява. Това, което е установено многократно, включително и от проверки на прокуратурата, е, че няма добър ред за контрол при прилагането и използването на СРС. И няма добър ред по отношение на контрола при използването на резултатите от СРС. Меко казано, мерките не са на достатъчно ниво", коментира обаче Йовчев и заяви, че системата има нужда от драстична промяна. 

От думите на ръководството на МВР не стана ясно дали СДОТО, която трябва да излезе от МВР и да се превърне в отделна агенция, ще претърпи готвените промени и дали ръководството й ще остане в същия вид. Няма и никаква информация дали реформите ще засегнат ДАНС, която има същата дирекция в състава си, както и правото да подслушва. 

ДЕЛО

Президентът Росен Плевнелиев ще обнародва повторно приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства, но ще сезира Конституционния съд, съобщиха от пресслужбата му. Наложеното от него вето бе отхвърлено от депутатите миналия петък. Президентът съзря противоречие с конституцията във възможността новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да дава задължителни указания на магистрати и разследващи органи, да изисква цялата информация дори по текущи дела и да разполага с достъп до всички документи. Според него намесата на този извънсъдебен орган в работата на магистратите нарушава принципа за разделение на властите.