Вигенин обвини Плевнелиев в "дянковщина"

Никой президент не трябва да си позволява да се намесва в изпълнителната власт, добави още той

Очаквам днес президентът да наложи вето. Бих искал да има една по-нормална комуникация между правителство и президент. Но, ако тази нарастваща пропаст между държавният глава и парламента не се преодолее, ще се отрази и на мен като външен министър. Надявам се това да се превъзмогне, за да се спре нарастващото напрежение. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред БНТ. Днес президентът Росен Плевнелиев трябва да обяви дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г.
Вигенин предупреди, че ако президентското ветото не бъде преодоляно в парламента ще трябва да се работи по бюджета на Дянков. "А това означава да не се подпомогнат най-бедните и да не се увеличат майчинските," добави външният министър. По думите му логиката на това, която се случва в страната е, че Росен Плевнелиев се опитва да върне страната към политиката водена от Симеон Дянков. Вигенин, заяви че никой президент не трябва да си позволява да се намесва в изпълнителната власт.

Запитан дали има война между институциите, той отвърна: "Трябва да се опитваме да търсим съгласието, а не да се водим една политика на продължаваща конфронтация. "Не трябва да ставаме заложници на егото на един или друг политик." Вигенин изрази притеснения за случващото се в страната. По думите му трябва да се подадат положителни сигнали към обществото и президентът като обединител на нацията е призван да направи стъпки в тази посока. "Негово задължение е да осигури на правителството минимален комфорт, за да то върши работата", заяви Вигенин.

На въпрос как българските протести отекват в Брюксел Вигенин отговори,  че ехото не е много силно, защото е лято, а има и други страни, в които също се протестира. Според външния министър няма причина да се бърза с предсрочните избори. За диалога между правителство и граждани Вигенин каза: "Показали сме, че ги слушаме".

Попитан за кадровото наследство, което е заварил в Министерство на външните работи Кристиян Вигенин отговори, че не може да каже, че има нелоялни служители. "Опитвам се да дам едни правила на службата, за да се развива тя нормално", заяви той.