Добричкият окръжен съд отказа да предаде Джеват на поляците

Крими

07-08-2013, 14:15

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Давността за изпълнение на наказанието му е изтекла

Окръжният съд в Добрич отказа да изпълни европейска заповед за арест, с която се иска 48-годишен българин да бъде екстрадиран в Полша.
Полските съдебни власти настояват Джеват И. Х. да изтърпи остатъка от присъда от 2001 година, с която е признат за виновен, че действайки с други лица, е заплашил с убийство полски гражданин и му е нанесъл побой. Полякът е бил заплашен и, че ще му бъде запалена къщата и така е бил принуден да предаде предмети и дрехи на стойност около 19080 злоти. По-късно полският гражданин е бил рекетиран и със заплахата, че ще бъде удавен в река Одра. Престъпленията са извършени през 1996 година, съобщават от ДОС.
Според Наказателния кодекс на Полша давностният срок на наложената на българина присъда от две години "лишаване от
свобода" изтича през май 2016-а. Престъплението попада в юрисдикцията на българското законодателство, което е
хармонизирано с европейското, и предвижда по-кратки давностни срокове. Така абсолютната давност за изпълнение на наказанието е изтекла.
Джеват Х. е задържан на ГКПП - Кардам на 27 юли. Съдът е изменил днес мярката за неотклонение "задържане под стража" в подписка до влизане в сила на решението за отказ от предаването на българския гражданин на полските власти.
Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.