Ето плюсовете на излишните килограми. Много са

Животът

07-08-2013, 14:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Неочакван извод - удължават живота!

Сърдечносъдови заболявания, хипертония, диабет и други метаболитни заболявания често се преписват само на едно състояние - наднормено тегло.

Макар пълните хора да са по-предразположени към някои опасни за здравето състояния, те имат и по-голяма вероятност да ги преживеят, твърди ново изследване на US учени.

Екипът от Център за контрол и превенция на заболявания е стигнал и до неочаквано заключение: Индекс на телесната маса в рамките на наднорменото тегло от 25 до 29,9 е най-вероятно да увеличи продължителността на живот на индивида. За да стигнат до него, експертите са анализирали 97 предходни изследвания върху затлъстяването, обхващащи над три милиона възрастни участници.

Има няколко фактора, които стоят зад тези статистики, демонстрирайки ясно, че умереното затлъстяване първа степен не бива да се счита за медицински проблем.

Когато организмът се бори с дадено заболяване, той изисква повече енергия, за да се излекува правилно. Енергията, която се съхранява в "излишните" килограми далеч не е излишна, когато организмът е под силен стрес и има нужда от своите запаси.

 Адипозната тъкан – мазнините, както и свързаните с тях хормони укрепват защитата на тялото, предлагайки енергийни резерви и противовъзпалителни агенти за борба с инфекции в огромно изобилие.

 Макар хората с наднормено тегло да са статистически по-предразположени към някои заболявания, за по-леките и слаби съществува много по-голяма вероятност да не ги преживеят.

Така например - при сърдечносъдови проблеми и особено при остри епизоди на сърдечни кризи пациенти с нисък процент на телесни мазнини са с четворно по-голяма вероятност от фатален изход, отколкото пациенти с наднормено тегло.

Друг пример: хипертония. Пациенти с наднормено тегло приемат и усвояват лекарствата си много по-лесно и с по-малко странични ефекти от по-слабите хора, при които най-често настъпват усложнения и флуктуации в налягането след медикаментозно лечение.

Изследване, публикувано в журнала Immunology, показва как кожата на хора с повече подкожни мазнини е в състояние да задейства и завърши механизма на коагулационната каскада значително по-бързо от кожата на хора с нормално тегло, а също така, при евентуално замърсяване на порезна или друга рана, протичащият инфекциозен процес е много по-кратък, имунният отговор - по-стабилен и като цяло - по-качествен.

Изследователите не твърдят, че е по-добре за здравето да се поддържа наднормено тегло, но тяхното проучване цели да успокои хората с някой друг излишен килограм. Десетилетия на популярна култура и киноизкуство, издигащи перфектното тяло в култ са насадили трайна фобия в обществото към наднорменото тегло.

Така че помнете - наднорменото тегло първа степен може да има и своите предимства. То не би следвало да се разглежда като проблем и да бъде редуцирано независимо от цената, която се плаща.

 

Източник puls.bg