България с най-добра реколта от 8 години насам, хвали се Греков

12 млн. ще се влеят в бюджета на МЗХ от фонд "Земеделие"

През тази година България се радва на най-добата земеделска реколта от 8 години насам. Около 96% от пшеницата е прибрана и около 99% от ечемика също е прибрана. Това заяви министърът на земеделието Димитър Греков.

Тазгодишната реколта възлиза на 4,7 милиона тона зърно. Това прави около 96% от прибраната реколта. Същото така реколтата се отличава и по качествени показатели, съобщи той.

Засети са почти 11 милиона декара с пшеница, от тях са получени добив от 4 милиона 716 хиляди тона. Средният добив е 428 кг пшеница от декар. Над 65% от прибраната пшеница е с много високи хлебопекарни качества. Може да се използва за хляб.

За ечемика е посята реколта 1 милион 825 хиляди декара. 99% е прибрана. Количеството възлиза на 696 000 тона, а средният добив 377 кг.

Маслодайната рапица, която е засята в нашата страна през есента на миналата година, е 1 милион 453 хиляди декара. Част от тази посеви са пропаднали. Прибрани са 93% от цялата площ. Произведени са 328 хиляди тона рапица. Средният добив е 42 кг.

Все още жътвата не е приключила все още в областите: Варна, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Ивайловград, Силистра, Сливен и Стара Загора.

"Кампания 2013 е с изпреварващ темп спрямо предходната 2012. По-високите средни добиви се дължат основно на приложената добра агротехника и относително подходящите климатични условия, както и на използването на прогресивни зърнени сортове, които са създадени в България", обобщи министър Греков.

Той обяви още, че  Министерски съвет е одобрил предоставянето на  допълнителни средства от Държавен фонд "Земеделие" в размер на 12 милиона за бюджета на министерството на земеделието и храните за 2013.

„Както всички знаете нашият бюджет беше така сформиран, за да се използва и имаме средства до края на месец август. Никакви други разплащания нямахме възможност да направим. По тази причина средствата, които получаваме сега са жизненоважни и ще бъдат насочени към основните мерки", обясни земеделският министър.

Утре зърнопроизводителите ще се срещнат с премиера Пламен Орешарски. На срещата ще се обсъждат възможностите за по-ранно разплащане на средствата, които са по системата за единно плащане, обяви още  министър Греков.
    
"Знаете, че досега те винаги са се плащали през следващата година, но като специалисти знаем, че в земеделието е важно навреме да се получава помощта", заяви той.

"Това, което е направено в новия бюджет, като актуализация, е изключително важно да се приеме, за да можем да дадем една част от сумата на производителите – поне 20% от полагащите се средства още през тази година", смята земеделският министър.