"Падащи звезди" се сипят над България на 13 август

Условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични

Дъжд от падащи звезди ще се изсипе над България в нощта срешу 13 август. В небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час. Това съобщи Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българска академия на науките пред БТА, цитиран от bTV.

Тaка наречените "падащи звезди" всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, обясни астрономът. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P Swift-Tuttle, която минава на период около 130 г. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой "падащи звезди". Тези частици навлизат в атмосферата с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

Докато през 2012 г. и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности, каза  Пенчо Маркишки.

След залеза на Луната, до края на нощта, Персеидите ще могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата. Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Въпреки това: "Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22:30 часа, до 24:00 часа условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични. Много добра ще е видимостта и до края на нощта" - успокои Маркишки.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"