Трескава подготовка за националния събор

Стара Загора Лайф

08-08-2013, 11:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

"Богородична стъпка 2013” за пръв път в два дни край Стара Загора, с участието на над 4 000 изпълнители и гости

Заравнява се пътят към местността „Богродична стъпка“ на  Старозагорските минерални бани,изкърпват се всички улици на изток и запад от площада,както и в селището, съобщи кметският наместник на селото Станчо Станев.

Днес се поставят 6 екотоалетни, а утре ще бъдат измити улиците към центъра и площада. Всички паркови зелени площи са обезпаразитени. В момента тече трескава подготовка за събора, вдигнати са две големи палатки, предоставени от старозагорския гарнизон, в случай, че времето е неблагосклонно, както беше миналата година. Двете сцени с размери по 80 кв.м.са разположени сред зеленината на парка, пред минералната баня в курорта. В района на езерото се изгражда автентичен селски двор, който ще представя живота на село в естествени условия. Над 30 занаятчии и още толкова търговци ще изложат произведенията си по централната алея на парка и улицата на север от нея. Поради големия интерес, за първи път тази година Осмият национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка 2013” ще се проведе в два дни - 10 и 11 август.Очаква се от цялата страна край Стара Загора да пристигнат над 4 000 певци, инструменталисти,фолклористи,танцьори, майстори- занаятчии и гости.
Официалното откриване е от 11.00 часа на първа сцена, а от 18.30 ч. там започва Празничен концерт по повод 110години от Илинденско-преображенското въстание със специалното участие на Младежки хор „Золотая лира“ от гр. Самара, Русия.
По инициатива на Министерство на културата и Община Стара Загора в програмата за първи път се представят и 4 групи, вписани в националната представителна листа нанематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища - България“. Това са Певческа група „Добърски баби“ с художествен ръководител Смилена Попова, Група за народни обичаи и ритуали от с. Кошов, Русенско, с худ. ръководител Атанас Атанасов, Група за народни обичаи и ритуали „Юпер“ от с. Юпер, Разградско, с худ. ръководител Даринка Пенева и Фолклорен ансамбъл „Момин проход“ от гр. Момин проход, с худ. ръководител Бойка Кичукова.
Организаторите са подготвили още Детски пленер „Майсторете, ръчички, за радост на всички“, „Костюмът от нас–фотото от вас“–кът снимка за спомен, демонстрация и разучаване на фолклорни танци и други. Изпълнителит ще оценява жури в състав: проф.д-р Лозанка Пейчева–директор на Института по фолклористика и етнология с Етнографски музей при БАН, доц.д-р Наталия Рашкова - Институт по фолклористика и етнология с Етнографски музей при БАН, Любен Ботушаров – изкуствовед, диригент и композитор, Мария Градешлиева – директор на Национално училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Крум Георгиев–носител на световен Оскар за фолклор, член на Международната академия по традиционно изкуство и акад. Кирил Тодоров–композитор.Организатори на събитието са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея”– Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани и Общество за фолклор. На Осмия национален тракийски фолклорен събор„Богородична стъпка“ ще бъде присъдена Награда на кмета на Община Стара Загора и др.ще бъдат връчени специални дипломи и плакети.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен