Министерство на финансите контраатакува президента

От ведомството не смятат, че Конституционния съд ще върне Закона за бюджета

"Мотивите имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията."

Такава е позицията на министерство на финансите за наложеното от президента Росен Плевнелиев частично вето върху актуализацията на бюджета. От ведомството заявяват още, че "в мотивите не са изложени и аргументи от правен характер, които да налагат упражненото от президента отлагателно вето".

 

Финансовото министерство не пропуска да извади "кирливите ризи" на държавния глава. Плевнелиев е атакуван за това, че  през 2010 г. е вносител на актуализация, направена в средата на годината, която предвижда намаление на приходите с 1,9 млрд. лв., увеличение на разходите с 900 млн. лв., увеличение на дефицита с 2,8 млрд. лева. „Тези стойности са в пъти по-високи от актуализацията на Бюджет 2013. Нещо повече, "непрозрачният" според г-н Плевнелиев резерв за непредвидени и неотложни разходи се увеличава през 2010 г. с над 1,1 млрд. лв., над 4 пъти по-голяма сума от предвидената в сегашната актуализация,” заявяват подчинените на министър Петър Чобанов.

Росен Плевнелиев е нападнат и затова, че не е последователен в загрижеността си за общините. "Да не забравяме, че той беше министър на регионалното развитие в правителството, което с актуализацията на бюджета през 2010 г. даде сериозен тласък на задлъжнялостта на общините, като този проблем не може да се преодолее и днес. Актуализацията през 2010 г. предвиди намаление на размера на трансферите към общините с 15% на годишна база - с изключение на разходите във функции образование, социално подпомагане и грижи, отбрана и сигурност, както и за екологични обекти. Трябва да се отбележи, че в делегираните от държавата дейности просрочените задължения са 5,4 млн. лв. и са около 3,4 % в общата структура на просрочените задължения на общините. В местните дейности просрочените задължения са 154,7 млн. лева", пише още в позицията на финансовото министерство.

 

От ведомството обявяват за несъстоятелни аргументите на президента за приходите в бюджета.
"В случай, че не бъде актуализиран държавният бюджет, правителството ще бъде изправено пред обективно неизпълнима цел за приходите, т.е. за останалите шест месеца трябва да се съберат с 1,4 млрд. лв. повече спрямо второто полугодие на 2012 година”, заявяват от министерството.  „Това означава, че през второто полугодие на 2013 г. приходните администрации следва да постигнат ръст спрямо същия период на 2012 г. в размер на 13,7% и то при ревизирана прогноза за растежа на БВП от 1,9% на 1,0%. Посочените данни показват категорично невъзможност за спазване на заложените параметри в закона и отлагането на неговата актуализация само ще отложи временно проблемите без да е налице възможност за решаването им", обявяват те.

В своята позиция  Министерство на финансите не отминава и изказването на държавния глава, че ще сезира Конституционния съд заради актуализацията на бюджета.

"Съгласно чл. 10, ал. 4 от Закона за устройството на държавния бюджет, правителството е задължено да внесе в Народното събрание предложение за изменение на държавния бюджет, когато през бюджетната година се очертават отклонения с неблагоприятен ефект за приходите и разходите, увеличаващи бюджетния дефицит, определен с годишния закон за държавния бюджет. В този смисъл е и трайната практика на Конституционния съд", заявяват от ведомството.

Ветото  ще ограничи времевия прозорец, в който може да се привлече допълнителния дълг и ще забави изпълнението на правителствената програма, смятат от финансовото министерство.