Строителни отпадъци задръстват софиянци

Мисия София

08-08-2013, 14:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Граждани се борят за чист квартал

Строителни отпадъци задръстват имотите на граждани около София.  

Живеещите в мръсотия хора алармираха главния прокурор и ЕК.

Днес от името на Обединени граждански сдружения от "Подвитошка яка" и Коалиция за устойчиво развитие те дадоха брифинг, за да обяснят несгодите си, които компрометират имотите им заради изхвърлянето на отпадъци от изпълнението на големите инфраструктурни проекти в и около столицата. Това са метрото, Околовръстното шосе - разширението на Южната дъга и Завода за отпадъци.

"Проблемът е и в законодателството - много и отвсякъде сме ощетени", подчерта Здравко Младенов от Обществения комитет - Драгалевци. Активните граждани посочиха причините за нещастията си в работата на фирмите "Геотехмин", "Виктория транс", "Глаболгарстрой" и др. Въпросните дружества усвояват огромни пари чрез проекти по европейски програми, съфинансирани от държавата, от общината и които извършват основните дейности по товарене и разтоварване.

"Опитваме се да си защитим собствеността от нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, но при наши протести хората ни бяха заплашвани. Опитваме се да ги успокояваме, но те почти са се отчаяли, държавата иска от нас само да плащаме данъци, за друго не се интересува", каза Здравко Младенов, един от протестиращите.