Монтанско село остана без вода

Региони

08-08-2013, 17:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Строителната фирма бави изграждането на водопровода

60 къщи в село Долни Цибър, община Монтана, са без вода.

В селото няма водопровод и снабдяването с питейна вода става чрез собствени водоизточници. Досега са прокопани снад 300 кладенци. Водата в тези, които се намират в дворовете на 60 къщи, почти е пресъхнала. Причината е, че кладенците се намират на дълбочина 12-13 метра и при по-голяма суша водата пресъхва. Останалите, които са прокопани на дълбочина от над 15 метра, все още имат вода.

В Долни Цибър живеят над 1500 души. Във всяка къща живеят по 2-3 семейства. Налага се тези, които нямат вода, да си я наливат от кладенците на съседите си. От безводието са пострадали половината от живеещите в част от в селото.

Близо три години продължава изграждането на водопровод. 1 300 000 лева са средствата, вложени по проекта за водоснабдяването на селото, като проектът за водопроводната мрежа се финансира с европейски средства от Министерството на земеделието по програма за развитие на селските райони. Остава да се прокопаят 1200 метра и да се положат тръби за водопроводната мрежа, както и да се довърши водоема и да се захрани с електрически ток помпите. Но от фирмата бавят строителните дейности и има опасност и тази година водопроводът да не бъде завършен.