Кой има сърце да почива в подобна ситуация, пита Дончев

Политика

09-08-2013, 11:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ внесе искане за извънредно свикване на парламента

Депутатът от ГЕРБ смята, че политиците са имали шанс да направят един жест към хората - да работят през август

Ситуацията в страната е гореща не само поради температурите навън. Аз трудно мога да си представя кой има сърце и душа в подобна ситуация наистина да почива.
Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, след като от партията внесоха искане в Народното събрание за провеждане на извънредно парламентарно заседание. От ГЕРБ настояват за обсъждане на актуализацията на бюджета и наложеното президентско вето. В мотивите на народните представители се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на август.
Според Дончев политиците са имали шанс да направят един малък жест по отношение на хората - да работят през август. 
"Не знам дали това би ги направило по-любими, но със сигурност би намалило дистанцията между тях и хората. Те пропуснаха този шанс", заяви депутатът. "До 30 август има три седмици. Отвсякъде се чува колко е важна актуализацията на бюджета, особено по отношение на социалните плащания и плащанията на бизнеса. Щом са важни – нека да не чакаме."
Той посочи, че са се появили притеснения по отношение на социалните плащания, че ветото върху актуализацията на бюджета поставяло под въпрос или плащанията към бизнеса, или социалните такива.
"Социалните плащания са 4 % от актуализацията, а парите за бизнеса са максимум 16 % от нея. Ние сме притеснени по отношение на социалните плащания. В такъв случай има прост и лесен ход – веднага да се свика Народното събрание, всички народни представители имат възможност да се запознаят с мотивите на президента и да вземат по-добро решение. Никой не е против социалните плащания. По отношение на т.нар. социален пакет всички колеги имат нашата подкрепа", подчерта Томислав Дончев.
Според него има възможност още следващата седмица да се приеме доста по-различна актуализация. Депутатът обясни, че искането на ГЕРБ е напълно законосъобразно, изпълнено според всички изисквания на правилника, броят на подписите е по-голям от изискуемото.

Томислав Дончев обясни, че предвидените средства за България в следващия програмен период като абсолютна стойност са 15,5 милиарда евро.

"Нетната финансова позиция – разликата между това, което страната ще внесе в бюджета на Европейския съюз и това, което ще получи по кохезионна политика, по обща селскостопанска политика и от други приходоизточници, е 12,5 милиарда евро. Средствата за кохезионна политика са 7,2 милиарда евро. Те са повече с близо 100 милиона, ако не съобразяваме инфлацията спрямо този програмен период, и с близо 300 милиона повече, ако съобразим темпа на инфлацията”, поясни Дончев.
Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза, че според него, извънредното заседание за 30 август е свикано на друго основание – по точка първа, а другото е по точка втора, когато са събрани подписите на поне една-трета от депутатите.