С над 100 млн. лв. е намалял за месец просрочения ДДС за бизнеса, похвали се Чобанов

Черни краски в светлата картина, обаче, вкараха от Камарата на строителите в България

"Само за последния месец просрочения от държавата данък добавена стойност, който се дължи на бизнеса, е намалял с над 100 млн. лева." Това се похвали министърът на финансите Петър Чобанов.

"Едно от първите неща, които обявихме, беше да изчистим задълженията на държавата към бизнеса", припомни Чобанов.
Той не пропусна да отбележи, че една от целите на актуализацията на бюджета е била 160 млн. лв. да бъдат използвани за погасяване на просрочените задължения до края на август, но към момента ветото е отложила възможността за бърза реакция.

Финансовият министър заяви, че се предприемат всекидневни мерки за увеличаване на събираемостта на приходите и подобряване на бизнес средата в България. Чобанов припомни още, че е сформирана и работна група с основните работодателски организации, чиято цел е да се дискутират възможностите за намаляване на административната тежест за бизнеса. По думите му предприетите мерки ще доведат до добри резултати за бизнес средата, която беше силно затруднена и поради неплащането на време от страна на държавата.

Дичко Прокопиев – член на управителния съвет на Камарата на строителите в  България обаче прибави някои черни краски към светлата картина "нарисувана" от министър Чобанов. Прокопиев заяви, че към 31 декември 2012 г. просрочените задължения на общините към бизнеса са 174 млн. лева. По изчисления на камарата около 80% от тях са към строителни фирми. Той уточни, че някои от задълженията са още от 2008 г., като част от фирмите вече са спечелили делата на всички инстанции. "Освен че не могат да се разплатят с фирмите, общините, които имат задължения, трупат и лихви, съдебни разноски и неустойки, които допълнително натоварват общинските бюджети", допълни Прокопиев.

Министър Чобанов призна, че вина за това състояние на общинските бюджети носи и държавата, тъй като с актуализацията на бюджета за 2010 г. са били спрени 15% от трансферите към общините. Заместник министърът на финансите Людмила Елкова уточни, че голяма част от просрочията на местните власти са концентрирани в 10 общини в страната.

Друг сериозен проблем според Дичко Прокопиев от КСБ е този с изпълнението на проекти по еврофондовете. Той обясни, че когато даден разход не бъде признат  на общините те отказват да го покрият собствения си бюджет и не плаща на изпълнителите за вече свършената работа. "Има и ситуации, при които по вече завършени проекти изпълнителите чакат с месеци да получат средствата си от възложителите," каза Прокопиев.