Високи температури и силен вятър спъват гасенето на пожара в Хасковско

Животът

09-08-2013, 17:17

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Огънят е засегнал 300 декара иглолистна гора

Високите температури и силният вятър затрудняват работата на пожарникарите край хасковското село Спахиево. Разрастването на огъня обаче е локализирано между селата Спахиево и Сърница. За 24 часа пожарът се е развил на площ от около 600 декара – 300 декара храсталаци и ниска растителност и още 300 декара иглолистна гора.

В гасенето на огъня участват пожарникари, спасители, служители на горското стопанство, военнослужещи и доброволци. През нощта ще има дежурни екипи по периметъра на пожара. Няма опасност за близките населени места.

Основната причина за пожарите през лятото е неправилното и немарливо ползване на открит огън, коментират специалисти. Напълно забранено е паленето на стърнища и отпадъци, а паленето на огън в гората трябва да става само на определените за целта места и след като е извършена предварителна подготовка, съобщава Фокус.

Във връзка с обявения пожароопасен сезон и зачестилите през последните дни пожари на територията на страната, Министерство на земеделието и храните припомня, че по разпореждане на заместник-министъра на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, Изпълнителната агенция по горите изпрати писмо до всички областни управители.

Собственици на горски територии - държавата, общините и частни лица трябва да предприемат превантивни мерки срещу горски пожари. Общините - собственици на гори са длъжни да изпълнят мерките и мероприятията за защита на горските територии от пожари, предвидени в техните имоти.

От своя страна кметовете на общини трябва да засилят контрола в земеделските територии относно спазването на изричната забрана за изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи, която често не се спазва. В Регионалните дирекции по горите и териториалните поделения на шестте Държавни предприятия се поддържа постоянна готовност за реагиране в случай на горски пожар.

Бъдете внимателни при работа с огън в пожароопасния сезон и очакваните през следващите седмици високи летни температури, призоваваме всички да бъдат особено внимателни при боравене с огън и извършване на огреви дейности на открито. Паленето на огън на нерегламентирани места и на открито може да създадат условия за възникване на горски пожари, казват от министерството.

При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112!