Хайки по морето - сергиите за храна под прицел

Туризъм

10-08-2013, 09:00

Снимка:

BulgariaUtre.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

За никого не е изненада, че повечето търговци са в нарушение

В разгара на лятото започнаха хайки по морето. Под прицел са сергиите, от които летовниците могат да си купят закуски или плодове. На Слънчев бряг има стотици летовници по алеите и десетки сергии. За никого не е изненада, че повечето търговци са в нарушение. Нямат нужните разрешения, нито документи за годността на храните, предаде бТВ.

Оказа се, че търговец на варена царевица няма удостоверение по закона за безопасност на храните. "Този обект не е регистриран от Областната дирекция по безопасност на граните в Бургас и в случая те нямат право да предлагат храни за търговия на открито в случая място и неузаконено", уточни главният инспектор д-р Нина Димитрова.

Глобата, която може да отнесе собственикът на сергията, е от 2000 до 4500 лева. Рискът обаче явно си заслужава, защото търговците не могат да се оплачат от липса на оборот. Обяснението е просто - дори да се съмняват в качеството на предлаганите храни, на туристите им е в пъти по-изгодно да си купят например царевица от улицата, отколкото да си я поръчат в заведение. Освен това, летовниците имат и други мотиви в защита на уличните сергии.

"Тези търговци не би трябвало да се закачат от властите, понеже така или иначе малкият бизнес в България е доста затруднен, така че по-добре е да се оставят да работят хората и да имат някакво препитание", заяви Явор Колев.

От началото на летния сезон са унищожени над 300 килограма некачествени хранителни продукти, само от проверки в курортните населени места.