НАСА: Спътник на Юпитер може да бъде заселен с хора

Най-доброто от печата

10-08-2013, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съставът на океана на Европа може би много прилича на солените океани на Земята.

НАСА смята, че скованият в лед спътник на Юпитер Европа един ден може да стане обитаем от хората. Тя поръчала на екип от учени да постави точни цели за мисия на ледената повърхност на спътника. В статия за списание "Астробайолъджи" изследователите обявиха трите основни цели пред бъдеща мисия.

Първата е изследването на неледения материал на Европа от поне две различни дълбочини, за да се разбере детайлният състав на солите, органичните материали и други замърсители. Втората цел е създаването на геофизическа карта на Европа за изследване на ледената обвивка и океана на сателита чрез способите на сеизмологията и магнитометрията - техника за измерване на магнитните свойства на почвата, пише Новинар. На последно място учените се надяват, че изпращането на космически кораб на Европа ще им позволи да характеризират геологията на повърхността с човешка мярка, пише novini.bg.

През март изследователи откриха най-силното доказателство до момента, че солената вода в огромния течен океан под ледената повърхност на Европа всъщност достига до повърхността на сателита, което засили предположенията, че там може да има живот.

Изследването установи, че съществува химически обмен между океана и повърхността, което прави океана богата химическа среда. То беше дело на професор Майк Браун, астроном от Калифорнийския технологичен институт от Пасадена, Калифорния, и Кевин Хенд от НАСА.

Според проф. Браун обменът между океана и повърхността "означава, че енергията може би отива в океана, което е важно от гледна точка на възможността за живот там". Учените смятат също така, че съставът на океана на Европа може би много прилича на солените океани на Земята.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен