Акция за събиране на данъци в Кранево, посред лято

Мисия Добрич

10-08-2013, 12:35

Снимка:

BULGARIAUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Следващата седмица на нарушителите ще бъдат връчени наказателни постановления

Кметът на черноморското село Кранево планира акция за събиране на местни данъци и такси. Причината - група нелоялни хотелиери, които плащат нищожни суми туристически данък, съобщи БНТ.

В черноморското село има регистрирани над 120 места за настаняване с близо 6000 легла. Част от хотелиерите обаче дори в разгара на туристическия сезон отчитат минимален или нулев брой нощувки.

„Те са една шепа, които все пак имат по 20-30 стаи, по 40-50 легла, а отчитат нощувки никакви. Казвам никакви, защото непочтено е за месец юни при 30-40 легла да декларираш 5 лева туристически данък. За юли, когато сезонът е почти в разгара си, да ми отчиташ 70-80 лева. Все пак исакаш да ти е светло, да ти е чисто, да ти е ометено, прибрано, озеленено", коментира Румен Николов - кмет на село Кранево.

Според Николов местната власт трудно може да се справи с проблема, тъй като дори и при проверка на място хотелиерите пак успяват да укрият гостите си.
Най-много пари от туристически данък, над 150 000 лева, са влезли в местната хазна през 2011 година, когато хотелиерите плащаха за 30% заетост на легловата база. Тези текстове обаче бяха отменени, а постъпленията през миналата година са паднали наполовина.

„При отмяната им и оставането на туристическия данък на практика общините не могат да го контролират, защото кореспондира със Закона за туризма, където се говори за турсти и хотелиерски регистър, докато Законът за местните данъци и такси говори само за нощувки. На практика трябва да ходим и да броим туристите по стаите", пояснява Магдалена Георгиева - директор "Местни данъци и такси" в община Балчик, допълва БНТ.

Не по-добре е и положението с ресторантьорите, които имат тераси по улиците на Кранево. И там имало такива, които плащат за две или три маси, но заемат целия тротоар. Затова още следващата седмица на нарушителите ще бъдат връчени наказателни постановления.