Глава II от приказката: Да унижиш империята в собствения й дом

Спорт

10-08-2013, 16:30

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Станимир Стоилов доказа, че когато си талантлив, можеш да успееш навсякъде

Колко иронични усмивки имаше преди 5-6 години, когато Станимир Стоилов започна да говори за красивата европриказка, която бе написал с Левски. Смееха му се и на правилния футбол, предричаха му пълен провал нататък в кариерата. Младият специалист обаче показа, че когато имаш талант и разбираш материята, можеш да успееш дори в блатото на родния футбол. Сега Стоилов има право да говори отново за приказка, макар че този път игра само 6 мача, а не онези 14 за Купата на УЕФА с Левски. Просто защото той напуска непобеден турнира и успя да унижи съвременната футболна империя Германия в нейния дом.

За бога, в България се чуват гласове как така Ботев не е продължил. А съперник бе не кой да е, а Щутгарт. Отборът, който през миналия сезон измъчи зверски Байерн (Мюнхен) на финала за купата на Германия така, както не можа да го направи нито за момент Барселона в Шампионската лига. Този тим преди няколко години бе шампион на същата тази страна, която излъчи два отбора на финал в Лигата.

Ботев успя да надиграе този отбор в сърцето на Германия, а тв камерите показваха само невярващи немски фенове. По подобен начин Стоилов преди години накара да замлъкнат привържениците на Шалке 04 в един от най-хубавите мигове от първата глава на приказката. Сега го направи и срещу Щутгарт.

Източник "Меридиан мач"/ Sportline.bg

Най-хубавото е, че Ботев видимо расте. Малкото грешки от първия мач с Щутгарт бяха преодолени за реванша. Статичните положения бяха единственото оръжие на "швабите" в Бургас. Като гост Ботев се справи значително по-добре и не допусна някакво особено напрежение пред Стаховяк след центрирания. Отборът на Станимир Стоилов бе отново безкрайно смел и спокоен в Германия. Свикнали сме, когато видим български тим в мач под егидата на УЕФА, той да е уплашен, играчите да са окопани в защита като партизани и да треперим да не пуснем някой ранен гол, че после резилът е пълен. Срещу Щутгарт Стоилов показа, че знае и може и благодарение на това Ботев не бе боксова круша, а напротив - играчите владееха инициативата през цялото време. Мъри бе сложил акцент върху силните флангове и не случайно най-добрите ситуации дойдоха след отлични центрирания или пробиви на Ромарио и Неделев. Бековете отново бяха много активни в двете фази на играта, нещо, което не сме свикнали да гледаме у нас, а е задължително за всеки средноевропейски отбор. Друг елемент от играта, който на Запад не се коментира, но у нас си е събитие, е пресата.

Футболистите на Ботев допреди месец не знаеха, че ще играят в Европа, вероятно и краят на подготовката им бе форсиран. И въпреки това са страхотно подготвени физически. Вече близо 30 дни "канарчетата" играят в цикъл четвъртък-неделя, при това само мачове под напрежение. Но винаги надтичват съперника. А да надбягаш немски тим си е истинско събитие. Ботев заприличва все повече на онзи Левски на Стоилов, който можеше да сменя темпото на играта, когато си поиска. Да се прибере привидно, а после да унищожи съперника на контраатака. В следвашия миг да си подава топката до полуда.

Този Ботев не продължи, но унижи империята в нейния дом. И показа, че втората глава от приказката вече е написана. Оттук нататък едно е сигурно - с таланта на Стоилов още много ехидни усмивки ще застинат.