Да работим в Европа

Мисия

11-08-2013, 11:32

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Как да си намерим легална работа в ЕС

Eures мрежата е за сътрудничество, която улеснява свободното търсене на работна ръка в Европейското икономическо пространство и Швейцария. В превод Eures означава Европейски услуги за заетост. В мрежата членуват всички обществени структури за заетост и съответно българската Агенция по заетост. В Eures мрежата се предлагат услуги, както за лица, които търсят работа, така и за работодатели. Разговор за възможностите на Eures мрежата с Елена Видинска, главен експерт в Агенцията по заетостта и Eures съветник.

- Какви са услугите, които предлага Eures мрежата в полза на лицата, търсещи работа?

- Основно предлагаме съдействие и консултиране на търсещите работа лица, които желаят да работят в други европейски страни. Осигуряваме информация за работни места в Европа, осъществяваме връзка с работодателите, които са заявили тези работни места. Предоставяме реалистична информация с практическа насоченост за намиране на работа и прилагаме индивидуален подход при консултиране. Например, има доста свободни работни места, които са обявени в Германия, но трябва да се знае, че е задължително кандидатите за тези позиции добре да владеят немски език. Предоставяме още информация как хората сами да търсят легална работа. Информация за условията на живот и работа в страните от ЕС относно социално-осигурителните права и задължения. Информация за пазара на труда, за търсенето и предлагането, например къде се търсят инженери, къде аниматори в хотели, къде и кога се набират селскостопански работници и т.н.

- Как се кандидатства за работа, чрез Eures мрежата?

- По няколко начина. Чрез обяви, които се публикуват в микросайта на Eures мрежата в портала на Агенцията по заетостта. Може да се кандидатства директно, чрез Eures портала на ЕК. А също и чрез Бюрата по труда в България, които са 98, като не е необходимо кандидатстващите лица да се регистрират в бюрата по труда. Също така Агенцията по заетостта организира и провежда малки трудови борси. Те се правят за определен сектор и са с участието на работодатели. Провеждат се и големи трудово-информационни борси "Европейски дни на труда".

- Колко и какви специалисти работят в Eures мрежата?

- В Eures мрежата работят т.нар. Eures съветници, които са обучени в Европейската комисия. В целия ЕС те са около 900. В България са 19 и са позиционирани в различни градове. Но във всички Бюра по труда има поне един експерт, който е запознат с възможностите на мрежата.

- Колко българи са се възползвали от възможностите на Eures мрежата?

- Няма как да има точна статистика, защото офертите, които са публикувани на портала на ЕК са отворени и по тях може да се кандидатства без лицата да имат задължение да информират експертите или обществените служби по заетост. Но интересът към Eures мрежата се разширява и все повече хора търсят услугите ни. Статистика имаме само от интервютата за работа, които сме провели. Например за календарната 2012г. около 1500 лица са започнали работа в страни-членки на ЕС. Селскостопански работници и в туристическия сектор в Испания, в заведения за бързо хранене в Германия, в туристическия сектор в Германия и Австрия, домашни помощници и медицински сестри в Германия, икономки в Швейцария, селскостопански работници в Дания. За 2013г., след организираните от Агенцията по заетостта интервюта, имаме около 700 души селстостопански работници в Испания, 30 души във ферми на датски работодател в Португалия и Дания, около 20 души в развлекателен парк в Германия, над 50 лица в заведения за бързо хранене в Германия и 17 в хотелиерството в Германия. Общо около 850 души са започнали работа чрез Eures мрежата до момента.

- С какви затруднения се сблъсквате?

- Трябва да се спомене, че в редица държави, към които българите имат интерес, в т.ч. Великобритания, Франция, Германия, Холандия, все още има ограничения на трудовия пазар. Т.е., за да работят легално там българи, работодателят трябва да издейства разрешение за това. Очакваме тези ограничения да отпаднат от 2014г. Ако говорим по принцип за трудовата мобилност в Европа, има проблеми с признаване на дипломи и образование, това касае всички европейски страни, не само България. Най-голямата бариера обаче, която касае също всички държави, е владеенето на чужди езици. Трябва да се владеят на добро комуникативно ниво. За редица страни, където се обявяват свободни работни места, има много привлекателни позиции с много добро заплащане, канидатите трябва да имат желание и да започнат да учат такива редки езици като финландски, шведски, норвежки. Дори за селскостопанската работа се изисква владеене на чужд език, минимум на комуникативно ниво. Ако говорим за по-специфични проблеми, свързани с българските граждани, те трябва да бъдат информирани, че мрежата Eures в България и Европа, е врата към към легална работа.