От 30 години насам: Това е най-голямото ято канари-национали

Спорт

11-08-2013, 14:07

Снимка:

botevplovdiv.bg

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

През май 1983 г. в контрола с Куба Ботев има шестима свои представители

Ренесансът, който изживява Ботев след идването на Станимир Стоилов, логично доведе и до огромно увеличение на "канарчетата" в националния отбор. И по този показател "жълто-черните" започнаха да се доближават до най-силните си години с трайно присъствие в държавния ни тим.

Колкото и парадоксално да звучи, сегашното ято "канарчета", призовано под знамената от Любо Пенев за проверката с Македония, не е най-голямото за всички времена, а само от 30 г. насам. Има поне един мач, в който с националната фланелка са били шестима футболисти на Ботев. Става дума за контролата с Куба на 4 май 1983 г. В този мач първото от 1020-те си участия с националната фланелка записва Борислав Михайлов. Той обаче се появява като резерва на титуляра Димитър Вичев, който по онова време пази вратата на Ботев. Като титуляри започват още три "канарчета" - защитниците Димитър Младенов и Славчо Хорозов, както и халфът Петър Зехтински. След почивката като резерва влизат нападателите Атанас Пашев и Антим Пехливанов. Така Ботев има представители във всички линии на състава. Мачът е между олимпийските формации на България и Куба, като продължават споровете дали те следва да се броят към официалните двубои на "трикольорите". Все пак в повечето статистиките фигурират, както и доста други двубои на националите за олимпийските турнири - в Париж (1924), Хелзинки (1952), Мелбърн (1956), Мексико (1968) и други.

Само две седмици след споменатия двубой с Куба, България играе олимпийска квалификация срещу СССР. В този мач стигаме до 2:2, а от Ботев играчите са петима. Те са същите като от двубоя с Куба, с изключение на Антим Пехливанов.

Така 30 години по-късно - този път за проверка с Македония, в състава ни отново ще има пет "канарчета".

Източник "Меридиан мач"/ Sportline.bg