Още малко! Идат Персеидите

Животът

11-08-2013, 15:13

Снимка:

сп. Обекти

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Дъжд от падащи звезди ще наблюдаваме в нощта срещу 13 август

Дъжд от "падащи звезди" ще наблюдаваме в нощта срещу 13 август, когато в небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час.

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август. Максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят, разказа Пенчо Маркишки, сътрудник в Института по астрономия към Българска академия на науките.

Т.нар. "падащи звезди" всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, пояснява още. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на комета, минала някога през вътрешната част на Слънчевата система.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Тази година година ще има добри възможности Персеидите да бъдат наблюдавани , коментира Маркишки. 

Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Ако сте на подходящо място или сред природата обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22:30 часа - 24:00 часа, условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични, отбеляза Маркишки./ сп. Обекти