Британският премиер поведе война с интернет троловете

Изследване показва, че те са виновни за големия брой самоубийства сред подрастващите

Британският премиер Дейвид Камерън призова хората и рекламодателите да бойкотират т. нар. интернет тролове. Призивът му е породен от скорошно изследване, което показва, че  всяко пето дете е тормозено в интернет.

Според проучването, проведено от британското Национално дружество за превенция на жестокостта към децата, всекидневно 10 процента от младежите на възраст между 11 и 16 години стават жертва на кибертормоз от страна на така наречените интернет тролове.

Определението "интернет троловете" се използва за  онези потребители,  които  подлагат останалите юзъри в Мрежата на всякакъв вид психически тормоз чрез коментари, снимки, заплахи и т.н.  

В проучването били интервюирани повече от 1000 деца. Организацията, провела изследването посочи като друг проблем и големият брой на използващите Facebook, YouTube и Twitter деца, които са под минимално изискваната от тези сайтове 13-годишна възраст.

Да бъде обмислена стратегия за борба с интернет тормоза срещу подрастващи, апелираха от британското дружество.

Призивите бяха отправени след серия самоубийства на тийнейджъри вследствие на тормоз в социални мрежи. Психоатаките включвали обидни коментари, разпространение на снимки от сексуални посегателства, заплахи за убийство и сексуално насилие.

Четирима от самоубилите се младежи бяха потребители на все по-популярната и в България социална мрежа ask.fm, създадена в Латвия.

В тази мрежа се разпространявали голяма част от заплахите за изнасилване, както и подкани за самоубийство.

Ask.fm обаче не е единствената онлайн арена за кибертормоз.

Това продиктува призива на британския премиер Дейвид Камерън към хората - да бойкотират този тип социални мрежи. Той се обърна с призив за бойкот и към рекламодателите в подобни сайтове, пише още "Гардиън".

Вчера в Монреал, Канада, двама младежи са арестувани и обвинени в разпространение на порнографски материали. Действията на момчетата са предизвикали самоубийството на тийнейджърка.