Отмъщението на обувките

Животът

11-08-2013, 17:24

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Как да се справим с неприятния проблем, наречен "пришки"

Случвало се е на всеки - купувате с мерак нови обувка и... Още на следващия ден имате болезнен мехур. Най-честите причини за появата на пришки са триенето и притискането. Ако пришката не е твърде болезнена, опитайте се да не нарушавате нейната цялост. Интактната кожа над самата пришка осигурява естествена защита срещу бактерии и намалява значително риска от инфекции.

Ако появилата се пришка е малка, достатъчно е единствено да я покриете с цитопласт. По-големите трябва да се покрият с пореста стерилна марля, която да отнеме влагата и да позволи на раната да диша.

Не пробивайте повърхността на пришката, освен ако не е болезнена или ви пречи да ходите или да използвате ръката си.

Ако страдате от диабет или съдови проблеми, свържете се с вашия лекар преди да предприемете описаните по-долу мерки. За да облекчите болката от пришката, трябва да дренирате течността, като оставите надлежащата кожа интактна. Ето как можете да направите това:

- Измийте ръцете си и пришката със сапун и топла вода.

- Почистете повърхността й с тампон, напоен с йод или спирт.

- Подгответе си чиста и остра игла, която да дезинфекцирате: облейте я добре със спирт или я задръжте известно време над пламък на огън.

- Използвайте иглата да убодете мехура. Стремете се да направите няколко точки близо до ръба на мехура. Оставете течността да изтече, като не травмирате допълнително надлежащата кожа.

- Приложете антибиотично мазило на повърхността на пришката и след това покрийте с цитопласт или марля.

- След няколко дни отстранете цялата мъртва кожа, използвайки ножичка, дезинфекцирана със спирт. Поставете антибиотичен крем и превръзка.

Консултирайте се с лекар, ако забележите някакви признаци на инфекция около пришката - гной, зачервяване, увеличаваща се болка или топла кожа.

За да предотвратите появата на пришки, носете ръкавици, чорапи или превръзки върху областите, където има повишено триене. Ако спортувате активно, ползвайте специални чорапи - с допълнителни подложки в критичните зони.

Съвети за избор на обувки

- Пазарувайте винаги в средата на деня. Краката отичат, макар и незабележимо, в хода на деня, особено ако стоите дълго прави. За да не изберете твърде малки или прекалено големи обувки, най-добре пазарувайте следобед.

- Докато пробвате обувките, бъдете с ежедневните си чорапи.

- Винаги мерете и двете обувки. Не разчитайте единствено на размера, тъй като той невинаги отговаря, а и често има значими различия в двете ходила.

- Изберете гъвкави, но здрави обувки с мека подметка.

- Оставете място за големия пръст. Уверете се, че можете удобно да движите всичките си пръсти в обувката.

- Избягвайте обувки с неравности от вътрешната страна на подметката./ здраве.bg