Спасители предупреждават: И при спокойно море може да има мъртво вълнение

Туризъм

12-08-2013, 06:30

Снимка:

vodnospasiavane.com

Автор:

burgas.utre.bg

Всичко от Автора

Най-лесно се излиза на брега под вода, като се плува по диагонал на брега, обясни Николай Иванов

Туристите задължително да се съобразяват с поставените флагове по плажовете и инструкциите на спасителите, тъй като морето през август е по-ветровито и излиза опасното мъртво вълнение, обясни пред "Фокус" Николай Иванов, началник на водно-спасителната служба на бургаските плажове.

 Мъртвото вълнение може да бъде във вид на голяма много силна ветрова вълна, която достига метър и половина – два, но може повърхността морето да е спокойно , вълнообразна, а в същото време да влече навътре.

Това е така наречения сулган. ”Той тегли отвътре, а отгоре морето изглежда спокойно.Мъртвото вълнение е теглене на обратно от брега към морето. Лесно се влиза във водата, но силата на течението, правят излизането трудно", обясни Николай Иванов.

Той каза че в такива случаи повечето хора се паникьосват, започват да се борят, изтощават се и така стават по-лесна жертва на стихията.

По думите му човек може да се измъкне от хватката на мъртвото вълнение, ако е добър плувец и физически подготвен. Важно е да не се паникьосва. Най-лесно се излиза на брега под вода, като се плува по диагонал на брега, обясни Иванов.