Представят изложбата „Други форми в изкуството”

Добрич Лайф

12-08-2013, 11:01

Снимка:

BULGARIAUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Художествената галерия в Добрич тази година става на 50 години

По повод 50-годишния си юбилей Художествената галерия в Добрич представя изложбата „Други форми в изкуството”.
Това са работи от хартия от изложбите „Хартията”, които Галерията организира в продължение на повече от едно десетилетие, както и дигитални принтове върху платно -  от дарението на известния български художник Александър Стефанов. Той е носител на Голямата награда - Златен медал на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия и на наградата на СБХ за 1990 година.
Хартията се разви и разшири обхвата си като обедини в Добрич творци от различни страни и континенти: България, Корея, Словения, Македония, Сърбия, Франция, Швейцария, Испания, Турция, Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина, Беларус, Япония, Финландия и др.
Днес, в залите на изложбата са експонирани творби на художници, участвали от 1995 до 2005 г. в изложбите хартията: ”Реквием” на Ангел Станев – колаж, комбиниращ хартия и восък, „Скеч за Царицата мравка” – ажурна изрезкова композиция на Дьорд Йолайош, концептуалната силутна работа на Паскал Лиевр, „Изборът на новото поколение” - хартиени обект – бутилка от Кока Кола на Владимир Овчаров – един от доаените и вдъхновител на идеята за хартията, или ефирните пана от ръчна хартия с вплетени в нея семена - „Японска поезия” на Олга Сасикина или „Котешки стъпки” на Мойца Злокарник. Различен е подходът на художниците – скулптурен – при Дона Стоянова в „Малкият акробат”; в духа на керамичната пластика, с която Росица Трендафилова е известна - в „Прилив”; експериментаторски - с вграден метален елемент в хартиената каша в „Луна” на Пенка Димитрова.
Експозицията е подредена в две зали и може да се види до 11 септември. Тя има за цел да представи неконвенционални за времето, в което са създадени, творби от фонда на галерията.