Правят актуализацията само за пари, смята Борисов

"Тези хора нямат моралното право да управляват, те не са първа сила"

Ако тази тройна коалиция – БСП, ДПС и "Атака" искаше бързо да дискутира ветото на президента, трябваше да свика заседание още неделя понеделник. Първо Миков трябва да каже в коя част на денонощието трябва да се разговаря, защото има части от денонощието, в които е неадекватен.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНР. Според него колкото се може по-бързо трябва да има предсрочни избори, "за да се спаси държавата от тази неестествена коалиция – между "Атака" и ДПС."

"Нашата цел е да се покаже, че те правят тази актуализация само за пари. Защото това, което имам като информация е, че приходите в хазната вървят много добре и изобщо не е нужно да се актуализира бюджета. Отлагат дебатите само защото не са се спазарили", каза още бившият премиер. "Тези хора нямат моралното право да управляват, те не са първа сила", добави той.

Според Борисов срещу президента са се изговорили куп лъжи.

"Той задържа малко повече бюджета за 24 часа и го върна", заяви лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали има информация кога ще се събере Народното събрание, той отговори: "Все още нямаме информация кога ще се събере. Ако тройната коалиция искаше актуализацията на бюджета да стане веднага, днес щеше да има заседание и то да е минало".

Борисов каза още, че през септември ще се възползват от закона, за да поискат вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски.

"Която и тема да се избере, тя ще бъде удачна", допълни лидерът на ГЕРБ.

На въпрос защо е поканил Реформаторския блок за общи съвместни действия, Борисов каза, че в политиката всяка партия се бори на избори да вземе колкото се може повече гласове и да управлява.

"Ние се явяваме на това състезание избори, за да имаме най-много гласове, за да управляваме. Партиите от Реформаторския блок имат претенцията, че са партии от ЕНП. Ние търсим своите приятели, партньори и съмишленици за общи действия в тази част на политическото пространство", каза Борисов.

Според него най-прагматично за държавата е да има следващата година избори 2 в 1.

Управляващите в момента имат само една цел: да мине годината, за да се намери работа на Станишев през следващата година в Брюксел. Всичко в държавата в момента се върти около това да се намери работа на Станишев догодина, коментира Борисов. "Цветанов си е заместник-председател на ГЕРБ, не знам да има недоволство срещу него в партията", каза още експремиерът.