Кметът: 30-милионният заем е кристално ясен

Мисия Пловдив

12-08-2013, 16:06

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Местният парламент може и без мен, изтъкна Тотев

30-милионният заем ще бъде изтеглен и изразходван при пълна прозрачност. Проектите, които ще се изпълнят с кредита, са много добре обяснени, мотивирани и ще донесат големи ползи за града. Това заяви кметът Иван Тотев. Нима реконструкцията на бул. "Руски" и "Коматевско шосе" не са важни за пловдивчани?, попита риторично той.

Според градоначалника такава прозрачност от страна на общината при реализацията на подобни проекти не се е случвала досега. Констрастът с предходния мандат е крещящ. Тогава нямаше никаква проектна готовност, не се знаеше какво точно ще се случи. Сега обаче знаем всеки тон асфалт къде ще отиде, инвестирали сме стотици хиляди левове за изготвяне на проектите, които вече са готови, изтъкна още Тотев. По думите му при разходването на заема ще бъдат реализирани икономии. Спестените средства ще бъдат похарчени за продължението на ул. "Цветан Лазаров".

Тотев отхърли критиките отправени от Дани Каназирева и съветниците от "Обединение за Пловдив". Общинският съвет е органът, който взима решенията в Пловдив. Да се подлагат на съмнение неговите решения само заради отсъствието на кмета на града, при условие, че има негови заместници, означава, да се принизи градският парламент, а оттам и самият град Пловдив. Общинският съвет има възможност да заседава без значение дали на сесиите присъства даден човек, или не, коментира още кметът.

Общинските съветници от "Обединение за Пловдив" заявиха, че ще сезират министъра на финансите и Сметната палата за 30-милионния заем, който Общината ще тегли от Европейската банка за възстановяване и развитие. Според председателя на групата Дани Каназирева решението, взето на 1 август от Общинския съвет, противоречи на Закона за общинския дълг и не отговаря на обществения интерес. По думите й не са подготвени технически проекти за всички обекти, не е изготвен проект за организация и изпълнение на строителството.