Индийски катхак с Анандита Басу

Стара Загора Лайф

12-08-2013, 17:57

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Известната индийска певица и танцьорка завършва световното си турне през 2013 г. с концерти в България – в Стара Загора на 13.08. 2013г., Варна на 14.08.2013г. и Бургас на 15.08.2013г

на 13 август 2013 г. (вторник) от 19:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора. Анандита Басу – виртуозната изпълнителка на класически индийски танци и музика пристига в България след шумните си успехи в САЩ, Канада, Испания, Италия, Полша, Германия и Австрия. Известната индийска певица и танцьорка завършва световното си турне през 2013 г. с концерти в България – в Стара Загора на 13.08. 2013г., Варна на 14.08.2013г. и Бургас на 15.08.2013г.
Анандита Басу е родена в индийския щат Калкута.Тя започва музикалното си обучение от четиригодишна възраст под строгото ръководство на майка си, проф. Анджана Басу - носител на Наградата на правителството на Индия за най-добър преподавател за 2004 г. за цялата страна. По-късно Анандита продължава музикалното си образование при някои от големите имена в индийското класическо изкуство.
Анандита Басу е лауреат на две от най-важните награди за класическо индийско изкуство - Сангийт Вишарад и Сангийт Прабакар. Изпълненията й могат да бъдат видени по телевизията и в интернет, за тях пишат вестници и списания.
Анандита изнася концерти в различни градове на Канада, САЩ, Бразилия, Колумбия, Перу, Боливия, Швейцария, Австрия, Германия, Франция и Италия, както и много други. Много от нейните дискове, сред които "Джей джей Джанани", "Пратанджали", Манан" и други, се разпространяват както в Индия, така и по света. Суфи музиката, която Анандита Басу изпълнява, се нарича "каввали". Каввали възниква преди повече от 700 години и се изпълнява в свещени за суфите места. Спонтанността на каввали музиката я отличава от западната класическа музика. Изпълнителите са напълно свободни да импровизират. Публиката, както и самите творци, често изживяват "ваджад" - състояние на духовен екстаз и пречистване. Каввали е музикалният израз на молитвите на суфите. Стиховете, които музикантите си разменят, се повтарят в характерен кулминиращ ритъм, докато остане само музиката и душата на песните. Анандита Басу изпълнява каввали по модерен начин, но без да се отдалечава от традиционния стил.
Катхак е едни от стиловете на класическия индийски танц, които Анандита Басу представя по света. Името на танца означава „ изкуството да разказваш истории”. В него чрез движения и музика се представят най-популярните митове и легенди за Шива, Рама, Крашна и други божества. Всяко движение, жест и мимика имат своето значение и се свързват с определена история. Затова танцът е винаги предшестван от устно обяснение на скрития в него разказ, съпътствано от представяне на съответните движения.В момента Анандита живее в Богота, Колумбия със съпруга си - колумбиец.Тя е основателка и директор на Фондация "Калакендра де Индия" в Колумбия и популяризира класическата индийска култура с музика и танци. Вдъхновение за своето творчество Анандита черпи от ежедневната си медитативна практика по метода на Сахаджа Йога, чрез която се постига състояние на вътрешен баланс. Събуждането на вътрешната енергия по време на тази медитация помага на човек да бъде в настоящето. Без да се притеснява от спомените, без да се тревожи за бъдещето, подобно на дете, човек може да живее с чиста, необвързана радост.