Тройният убиец от Гео Милев иска присъдата му да бъде отменена

Димитър Кънчев изби семейството си преди 17 години

Адвокаът на Димитър Кънчев - соченият за убиец на баща си, природения си брат и мащехата си, поиска присъдата да бъде отменена, а делото да започне отново. Защитникът на тройния убиец от Гео Милев дори поиска разследването да бъде възобновено.

На 3 март 1997 г. 17-годишният тогава Кънчев изби семейството си след скандал за пари. Той направи самопризнания и заведе полицията на мястото, където в контейнер за боклук бе изхвърлил окървавените си ръкавици, но по-късно се отрече от тях и заяви, че ги е направил под натиск. Оръжията на убийството - пистолет и кухненският нож, с който е заклал брат си, бяха намерени в апартамента.

Първоначално Кънчев беше оправдан, в следващите 15 години делото мина през 10 състава на три съда, а Кънчев пет пъти беше оправдаван. Четири пъти Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до окончателната осъдителна присъда.

На 16 май 2011 г. Димитър Кънчев получи окончателно присъда от 18 години затвор.

За новата жалба и за насроченото отново дело наследниците на убитите научават случайно от адвокат, съобщи БНТ.

"Безкрайно неприятно е. Мисля, че след като дадена страна по делото си е оставила телефон и електронен адрес, никакъв проблем не е във века на комуникациите, нали така се заблуждаваме, че живеем в него, да може да бъде информирана", заяви братът на убитата Миглена - Георги Лазаров.

Защитата на осъдения вече Кънчев в жалбата си твърди, че Върховният касационен съд, когато е решавал делото окончателно, е стъпил върху незаконно събрани доказателства. Според Слави Димитров, адвокат на Димитър Кънчев, в една жалба не може да се посочват всички забранени от закона доказателства, на които е стъпено, и в един момент да няма нито ред.

"Дори трите касационни основания, които са посочени, съдът се е произнесъл по едно и то наполовина", коментира Димитров.

"Незаконосъобразно събрани доказателства, значи атакуват се процесуалните основания, а въобще никой не се изправя ясно да каже виновен ли е този човек или е невинен", каза още Георги Лазаров.

Остават големите въпроси - има ли съдебна грешка и защо доказателства, които доказват вината на Кънчев са събрани така, че защитата може да ги оспори не по същество, а по процесуалност.

"И трябва държавата отново да бъде осъдена, за да кажат, че са допуснати грешки. Защо да се прави това нещо. Това ще спре единствено, когато има регресен иск на държавата срещу лицата, допуснали съдебните грешки", обясни адвокат Димитров.

След 17 години съдебна сага всички страни по делото са единодушни, че то продължава неразумно дълго време. Адвокатът на Димитър Кънчев е категоричен, че всеки в този процес трябва да следва своята линия - съдът обаче е този, който трябва да осигури ефективен, справедлив и разумно бърз процес.

"Ако пред съда е поставен въпросът, че ако допусне съдебна грешка и бъде осъдена държавата в Страсбург, парите не да се плащат от данъкоплатеца, ами да се плащат от този, който е допуснал съдебната грешка, мисля че ще се предпазим и това е крайно време вече да стане", категоричен е адвокат Димитров.